Virágzó vidékünk

Nádirigó tanösvény épült a Holt-Tiszán

Filotás Zoltán / KNPI
Filotás Zoltán / KNPI

Mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza holtágának élővilágát Tiszakécske térségében a Közép-Tisza mentén. A korábbi évtizedek során leromlott állapotú vizes élőhely így visszanyerheti vitalitását és számos védett fajnak adhat otthont, közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mint írják, az élőhely-rehabilitációs program célja a holtág elöregedésének és feltöltődésének a lassítása, vízpótlásának javítása, ami a kétéltűeknek és halfajoknak, illetve más életközösségek számára kedvezőbb élőhelyi feltételeket fog biztosítani.

Az itteni holtág a tiszai holtágak többségétől eltérően nem a folyószabályozás által, hanem természetes lefűződéssel keletkezett, egy 18. századi katonai térképen már különálló víztestként ábrázolták.

Tiszakécske város képviselő-testülete a holtágat és környezetét helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította 2016-ban, aminek kiterjedése 180 hektár, ebből a holtág vízfelülete 100 hektár. A terület kedvelt kirándulóhely, a horgászok által nemzetközileg is számon tartott horgászvíz, továbbá természetvédelmi, közjóléti funkciókat ellátó övezet.

A tanösvényről

Az 1-es holtág mellett napokban átadott Nádirigó tanösvény 2,5 kilométeres, 12 megállójánál közérthető információs táblákat találnak a látogatók, melyek ismertetik a Tiszakécskei-Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét. QR kód segítségével angol és német nyelven is elérhetőek a táblák szövegei.

A tanösvény egyes állomásain találkozhatunk a cselekvő természetvédelem eszközeivel is (rovarhotel, növényspirál, madárodúk.). Mindent könnyed, interaktív módon mutat be a tanösvény, nem egy táblánál játékokat is beépítve az ismertetésbe, magyarázta.

A családbarát tanösvény kényelmesen, babakocsival is bejárható, kihelyezett padok szolgálják a pihenést. A pallós járófelület a földön és a víz felett is biztosítja a gyalogos közlekedést.

Kapcsolódó
Öt ingyenesen látogatható lombkorona-ösvény, amiket neked is látnod kell
Remek programot kínálnak családoknak, kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szülőknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik