Virágzó vidékünk

Öt ingyenesen látogatható lombkorona-ösvény, amiket neked is látnod kell

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
Remek programot kínálnak családoknak, kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szülőknek.

Nézz körül fentről, sétálj a lombok közt, lásd a tájat úgy, ahogy a madarak látják. Ez a lényege a ma már hazánkban is egyre több helyen nyíló lombkorona-ösvényeknek.

A remek családi programot kínáló lehetőséget a kicsik és a nagyobbak, sőt a kerekesszékesek és babakocsisok egyaránt élvezhetik, hiszen ki ne szeretne a magasban sétálni, körbepillantani vagy letekinteni a mélybe, miközben kint vagyunk a természetben a friss levegőn, kiszakadva a városi nyüzsgésből. Ha nem is mind, de az ösvények nagy része akadálymentesített, és egy részükért fizetni sem kell.

Ismerjünk meg most közülük ötöt

Lombkorona sétány, Pannonhalma

A 2018-ban átadott sétány a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, a monostort övező parkerdőben található. A lombkorona sétány – amely egy halat, mint keresztény szimbólumot formáz – kilátópontként is működik, közel 80 m hosszú. Kerekesszékkel és babakocsival is könnyedén belátható, a talajszinttől 14 m magasságban lévő sétányról csodaszép kilátás tárul elénk.

Ha már itt vagyunk, érdemes meglátogatni a közelében lévő Boldog Mór kilátót, és az azt övező erdei tanösvényt is.

Sás-völgyi lombkorona tanösvény, Hetvehely

A 2017-ben épült, 50 méter hosszú, 6 méter magasan futó Sás-völgyi lombkorona sétány Dél-Dunántúl első lombok között haladó sétánya.  A teljesen faszerkezetű ösvényt negyven centiméternél vastagabb tölgyfarönkök tartják. A látogatóknak kihelyezett tájékoztató táblák mutatják be az élővilágot, miközben testközelből is megfigyelhetik azt.

A gyerekek nagy örömére vannak kialakított cinke- és denevérodúk, amikbe a kisebbek kedvükre bemászhatnak, de azt is ki lehet próbálni, milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni.

Érdekessége, hogy a lomkorona ösvény hat méter magasságból indul, és a hegy oldalához simulva vízszintesen éri el a talajfelszínt, így bár az egyik oldalon lépcsők vezetnek fel, a másik oldalon egy babakocsi is feltolható.

Lengyel-Annafürdő lombkorona sétány

Youtube

A Tolnai-hegyhát déli részén, Lengyel község közelében található a Lengyel-Annafürdő lombkorona sétány és a hozzá kapcsolódó Rétisasfészek kilátó. A sétány legmagasabb pontja 9 méter, hosszúsága 30 méter.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. beruházásának köszönhetően jött létre 2015-ben. A lombkoronaösvény faszerkezetű, egyenletesen növekvő magasságú, az erdő élővilágát interaktív eszközökkel mutatja be.

Györkő Zsombor

A  parkerdő komplex ökoturisztikai centrum, a családi pihenés kiváló helyszíne, számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy kicsik és nagyok jól érezzék maguk. A környéken erdei iskola, vendégház, vadaspark, pihenőtó és a tanösvény a kilátóval számtalan élményt biztosít.

Kaszói lombkorona sétány

Kaszó környezetében több tanösvény is található, az egyik ezek közül az 1 kilométer hosszú Öregerdő Tanösvény, mely a Kaszói Kirándulóközponttól indul. Ez a tanösvény bővült ki 2017-ben a lombkorona sétánnyal. A 9 méter magas, 124 méter hosszú sétányon, mely hazánk egyik legmagasabbika, megismerhetjük a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát.

A lombkorona ösvényt Hent László építész tervezte, felépítéséhez 200 köbméter faanyagot használtak fel. Interaktív táblák, játékok, áltávcsövek és egy tükörfóliával borított magasles is várja az ide látogatókat.

A településen egy erdei kisvasút is üzemel, ezzel a környék erdői és a Baláta-tó területe járható be, ami számtalan természetikülönlegességet rejt.

Tardosi lombkorona sétány

Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén adták át 2019-ben a lombkorona-ösvényt. Az egyedi, kör alakú 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett.

A lombkorona ösvény 9 százalékos lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől.

Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, a látogató közönség részére emelt járófelület biztosítása révén az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

Kapcsolódó
5 dunántúli tó, ahol édes élmény a séta és a pihenés
Gyöngyszemek, melyek partján télen-nyáron jó andalogni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik