Virágzó vidékünk

Kör alakú lombkorona-tanösvényt adtak át a Gerecsében

Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén létesített lombkorona-ösvényt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., melyet október 25-én adott a nagyközönségnek, olvasható az erdőgazdaság honlapján.

Mint írják, az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9 százalékos lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől.

A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, míg a járófelületek anyaga tölgyfa. A fémszerkezet vörös színű festést kapott a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után.

A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába. Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, a látogató közönség részére emelt járófelület biztosítása révén az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

Megnyitott a spirál alakú lombkorona-sétány
Április elejétől már látogatható a látványosság.

Kiemelt kép: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik