Életmód

2500 süllőfészket telepítenek a Balatonba

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Májusig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ívóhelyéül szolgálnak.

Négyszög alakú területeket jelölnek ki, amelynek sarokpontjain nagy sárga bójákat helyeznek el, ezeken belül horgászni, ezeken áthajózni tilos, erről Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője nyilatkozott a Sonline oldalán.

Tavaly teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat. Mivel a boróka egyes élőhelyei védettek, csak kevés olyan legelő besorolású területen található a növény, ahol gyéríteni lehetett az állományát, emiatt döntöttek úgy, hogy lecserélik ezeket a fészkeket.

Kapcsolódó
Süllőóriást fogtak a Tisza-tavon
Erre az öreg horgászok is felkapták a fejüket.

Egy pályázat keretében négy éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb a halak számára, a kutatás keretében kihelyezett mesterséges fészkek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a legjobban működő prototípust legyártattuk, és a tavalyi évtől kezdve évről évre ezt helyezzük ki a tradicionális ívóhelyekre

– mondta el Nagy Gábor a portálnak.

A műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. Az új műfészkeket a süllőikrák kikelése után, de még a május eleji csónakos horgászszezon kezdete előtt tervezik felszedni.

A kivett fészkeket kizárólag saját halastavaikba helyezik ki. A bennük nevelkedő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba.

A tóban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el, ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik duplájára is nőhetnek

– jegyezte meg Nagy Gábor.

Kapcsolódó
Fészkeket kaptak a Balatonban a nászra készülő süllők
A cél az élőhely-fejlesztés, az ívóhelyek bővítése, illetve ikra begyűjtése tógazdasági továbbneveléshez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik