Borravaló vagy szervizdíj – mikor melyiket kell adni?

Kié lesz az adott plusz pénz?

Borravalót régóta adunk a pincéreknek, de sokszor a fodrásznak, a postásnak is, a szervízdíj nemrég került be a köztudatba. Melyik micsoda, mikor kell vagy lehet adni?

A legfontosabb különbség, hogy a borravaló önkéntes, a szervízdíj pedig kötelezően fizetendő.

De a kettőt együtt is „kell” adni? Kié lesz az adott pénz? Ezekben a kérdésben igazít el a Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatója.

A szervizdíj, avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Tehát nem csak az adott felszolgáló kapja, hanem minden ott dolgozó részesül belőle előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, és köteles feltüntetni az étlapon, és egyéb tájékoztatási felületeken. A szervizdíjat minden fogyasztónak meg kell fizetnie, ezt tartalmazza a számla végösszege.

A borravaló viszont önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt.

Fontos szempont, hogy milyen módon fizetjük ezt ki. Adómentes, ha

Azonban a borravaló sorsáról a munkáltató dönt, illetve adó- és járulékfizetési kötelezettség is terheli, ha

Tehát érdemes tájékozódni az ott dolgozóktól, így annak tudjuk adni a borravalót, akinek ténylegesen szeretnénk.

Kapcsolódó
Kiveszőben vannak a magyar csárdák
Természetesen a mostani gazdasági helyzetben az sem mindegy, milyen áron kínálják az ételeket a csárdák.