Mozaik

Medvék és pásztorkutyák ijesztgetik a túrázókat Erdélyben

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Aki Hargita megyében kirándulna, annak számítania kell a barnamedvék mellett a pásztorkutyák, vagy a mérgeskígyók jelenlétére is.

Legalább akkora gondot okoz a kirándulóknak a pásztorkutya, mint a medve – írta a Székelyhon.

Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője mesélt az erdélyi portálnak a veszélyes zónákról, az idei év incidenseiről, és néhány megoldási lehetőséget is javasolt a helyzetek kezelésére.

A Szent Anna tó környékén állandó a medvék jelenléte, a nagyvadak miatt, több mint százszor riasztották a hegyimentőket, de egyetlen túraútvonalat sem kellett idén lezárni a medvék miatt.

Legyen kéznél a medvespray

Gyakran hívják rémült turisták a mentőszolgálatot. Egy alkalommal a Vargyas-szorosban a hegyimentőknek kellett elzavarniuk a medvét.

Általában mire kiérünk, akkor elhúzódik az állat, úgyhogy nagyon kevés az a reális eset, ami tényleg beavatkozást igényel. Tudjuk, hogy jobban fut, mint mi, jobban mászik, mint mi, úszni is jobban tud, úgyhogy túl sok esélyünk nincs a medvével szemben. Viszont ha reálisan fennáll a támadás veszélye, fontos, hogy hogyan reagálunk

– hangsúlyozta Fekete Örs.

Nem szabad hátat fordítani az állatnak vagy elszaladni. Helyette óvatosan kell hátrálni, lehetőleg kerülve a szemkontaktust, amíg biztonságosan vissza nem tudunk fordulni.

Amennyiben az állat távolabb van, érdemes kiabálni, hangzavart kelteni. Fel lehet emelni a karokat, de nem fenyegetőleg, csupán azért, hogy az állat úgy érezze, mi magunk nagyobbak vagyunk nála.

Védőspray használatával kivédhetjük a sérülést, de a medvespray csak akkor hatásos, ha azt nem a hátizsák mélyére rejtjük. Amint veszélyben érzi magát a túrázó, azonnal előveheti és szembefújhatja vele az állatot, akár tíz méterről is.

A pásztorkutyák is veszélyesek

A védőspray a pásztorkutyára is hatásos. Őket sem lehet félvállról venni, hiszen rendszerint többen vannak egy-egy területen. Mostanra legalább akkora gondot okoznak a pásztorkutyák, mint a medvék. Lényeg, hogy soha ne túrázzunk egyedül, mert ha baj történik, életmentő lehet a segítőtárs.

Ha kutyákkal találkozunk érdemes egymásnak hátat vetve szembenézni az állatokkal, higgadtan beszélni hozzájuk. Közben egy másik személy szólíthatja a pásztort is, aki ideális esetben a közelben tartózkodik.

A szorult helyzetben a gyerekeket be kell venni a kör közepébe. Egy szelet kenyeret vagy más élelmiszert is dobhatunk a kutyának, ezzel elterelhetjük.

Bakancs és vastag zokni

A Hargitán reális a veszélye annak is, hogy viperával találkozunk. Fontos, hogy rövidnadrágban, bokazokniban, papucsban az erdőbe, hegyekbe sohase menjünk. Helyette a terepnek, az időjárási viszonyoknak megfelelően kell öltözködni. Hosszú szárú zoknit és magas szárú bakancsot érdemes felvenni, ez megóv a kígyómarástól. Kígyómarás esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívószámot, valamint értesíteni a hegyimentőket.

Kapcsolódó
Rettegésben tartják Székelyföldet a medvék
Idén a vadállatok 74 juhot, 65 tehenet, 225 háziszárnyast öltek meg és 56 méhkaptárt tettek tönkre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik