Mozaik

Brutális a szúnyoginvázió a Balatonnál

Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
Az árvaszúnyogok nem csípnek, tehát nem kell félni tőlük!

A Balatonnál 2024 augusztusában esténként jellegzetes zúgó-zümmögő hang kíséretében tömegesen rajzik egy szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar, amely napközben a partmenti növényzeten pihen és csak zavarásra reppen fel. E rovar a balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű faja, a Chironomus balatonicus, közölte a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Fontos tudni, hogy az árvaszúnyogok nem csípnek, tehát nem kell félni tőlük!

Az árvaszúnyog lárvája a tó üledékében nevelkedik, és onnan rajzik ki, jellemzően két nagyobb hullámban, tavasz végén/nyár elején és augusztus-szeptemberben. Mennyisége általában nagyon eltér a tó egyes területei között, jellemzően a Szigligeti és a Keszthelyi medencékben jóval gyakoribb, illetve az egyes években is nagyon változó mennyiségben fordul elő.

Ez azért van, mert e faj mennyiségét alapvetően befolyásolja a táplálékukként szolgáló mikroszkopikus algák mennyisége. Ahol és amikor nagyon kevés volt az alga a megelőző időszakban, ott szinte alig találkozhatunk vele. Ám amikor az algák mennyiségét jellemző klorofill-a koncentráció átlépi a 20 mikrogramm per liter értéket, azt követően az árvaszúnyogok nagyon felszaporodhatnak, magasabb algatermés esetén akár tömeges szintet is elérve.

A Chironomus balatonicus az 1980-as és 90-es években volt nagyon gyakori a tóban, gyakran az embereket is zavaró (az ideinél is sokkalta nagyobb!) mértékű rajzásokkal. A vízminőség javulásával párhuzamosan visszaeső algaprodukció miatt, az 1990-es évek végétől napjainkig csak viszonylag ritkán és inkább csak a tó nyugati részein találkozhattunk- e fajjal.

Az idei évben, köszönhetően feltételezhetően a tartósan igen magas vízhőmérsékletnek is, az algák mennyisége a nyár végére már a tó egészében magasabban alakult az előző évekhez képest. Mindez lehetővé tette az árvaszúnyogok szokásosnál nagyobb állományának kialakulását.

Az alábbi videó augusztus 26-án készült este 8 órakor Zamárdiban, a parttól egy utcányira.

Fontos tudni, hogy az árvaszúnyogok lényeges szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában.

A megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve, alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kététűek számára.

Az árvaszúnyogok tömeges megjelenése egyfelől jelzi az algák magasabb koncentrációját a vízben, de egyben kedvezőbb életfeltételeket is teremtenek más víziszervezetek számára. Az árvaszúnyogok számunkra zavaró hatását csökkenthetjük, ha napközben kerüljük a pihenő helyükként szolgáló bokrok és fák bolygatását, illetve figyelembe vesszük, hogy éjjel e rovarokat erősen vonzza a fény.

Kapcsolódó
Járványt is okozhatnak a hazánkban megjelent veszélyes szúnyogfajok
Ázsiából érkeztek az idegenhonos fajok, melyek gyorsan szaporodnak és napközben is csípnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik