Kertünk-Portánk

Kötelezhető-e magánszemély a szúnyogok irtására?

A válasz: igen.

2013 óta a Katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést Magyarországon. Idén áprilisban kezdődött az országos szúnyoggyérítés, ami a tervezett ütemezésnek megfelelően azóta szakaszosan folyik hazánkban.

Mint a Katasztrófavédelem megjegyzi, a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán a szúnyogok elleni védekezésről szóló tájékoztatóban felmerül a kérdés:

Kötelezhető-e valaki a szúnyogok irtására?

A válasz: igen.

  •  A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36§ szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell.
  • 36§ „(1) A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók és egyéb állati kártevők (a továbbiakban együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) gondoskodni kell.”
  • „(4) Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni.”

Magánterületen tehát a tulajdonos/fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés.

További információk IDE KATTINTVA érhetők el.

Kapcsolódó
Miért nem jutott eddig eszünkbe? Ezzel a módszerrel biztos elkerülnek a szúnyogok
Hogy a következő kerti rendezvényünket ne rontsák el, erre az egy dologra lesz szükségünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik