Mozaik

Csak Magyarországon és Szerbiában él a világon ez a különleges légy

Lovászi Péter / KMNPI
Lovászi Péter / KMNPI

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén egy különleges rovarfajjal, az európai nyelesszemű léggyel is találkozhatunk. Ezek az apró ízeltlábúak előszeretettel napoznak a Maros homokpadjain, olvasható a park honlapján.

A cikk szerint a Maros a Tisza mellékfolyói közül a legnagyobb esésű, legnagyobb vízhozamú és a legnagyobb hordalék-szállítású. Hazai szakaszát folyamatosan vándorló homokzátonyok, szigetek, meredek, leszakadt partfalak és rejtélyes erdőségek jellemzik. Az Alföld egyik legvadregényesebb táját találjuk itt. Természeti kincsekben bővelkedik a térség, minden évszakban találhatnak valami érdekességet a természetet kedvelő szemlélődők.

Balla Tihamér / KMNPI

A Maros porondjainak legkülönlegesebb „fellépője” egy szabad szemmel alig látható, apró ízeltlábú, az európai nyelesszemű légy. Ez az alig 3-4 mm hosszúságú, leginkább muslicára emlékeztető légyfaj nevét a jellegzetes alakú fejéről kapta, ami a szemek irányába pörölyszerűen kiszélesedik.

Az európai nyelesszemű légy hazai és egyben európai előfordulása azért számít igazi szenzációnak, mert rokonai nagyrészt a trópusi égövön találhatók, a tudomány számára is csupán 1996-ban fedezték fel és írták le. Jelenlegi tudásunk szerint az egész világon csak Magyarországon és Szerbiában került elő eddig ez a faj.

Viselkedésére jellemző, hogy a kifejlett egyedek soha nem távolodnak el néhány méternél messzebbre a folyó vizétől, általában közvetlen a víz szélén, a nedves talajon mászkálnak, napoznak. Így a porondok szélét körbenézve van a legnagyobb esélyünk találkozni ezekkel a különleges teremtményekkel. Augusztus végén és szeptemberben olykor tömeges gyülekezésük is jellemző.

Ha szerencsénk van, a makói közúti híd lábán akár több ezres egyedszámban is találkozhatunk ott napozó nyelesszemű-legyekkel, hívja fel rá a figyelmet a nemzeti park.

Kapcsolódó
Ezek a növények elűzik a legyeket az otthonodból
Így védekezhetsz ellenük természetes módon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik