Mozaik

Óriás rovarok lepték el a Szársomlyót

Erdős László
Erdős László
A természet fura játéka hazánk leghosszabb testű rovara.

Egy furcsa állatról készített fényképet Erdős László ökológus, aki számos érdekességet mesélt a ritkán látható rovarról.

A látványos felvétel a leghosszabb testű hazai rovarról, egy fűrészlábú szöcskéről készült. Az arasznyi méretű lények a kutató szerint néhány napja nagy számban nyüzsögnek a Szársomlyón. Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa eddig életében összesen hat példányt látott ebből a fajta szöcskéből, de korábban sohasem volt nála fényképezőgép vagy telefon, hogy megörökíthesse őket.

A fűrészlábú szöcske a leghosszabb testű rovar, 15 centiméteres vagy akár hosszabb is lehet. Ez már a trópusi rovarvilágban is szép méretnek számít, itthon meg pláne. Azért fűrészes a lába, mert így jobban meg tudja ragadni a zsákmányt

– mesélte Erdős László a Sokszínű vidéknek.

A fűrészlábú szöcske a száraz gyepekben él, ritkán találkozhatunk vele Magyarországon. Főleg hegyvidékeken a déli, száraz, napos lejtőkön fordul elő. Az Alföldön nagyon ritka. Európa déli részén, valamint Ázsiában szintén meleg, száraz területeken gyakrabban látható. A hatalmasra növő rovar ragadozó, kizárólag élő ízeltlábúakat fogyaszt.

Szinte csak nőstényei vannak, akik hímek nélkül is képesek szaporodni. A közelmúltban Svájcban találtak egy hímet, dokumentálták is, ez kisebbfajta szenzáció volt. Sehol máshol soha nem találtak még hímet ebből a fajból

– fogalmazott a kutató.

A fűrészlábú szöcske védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Hatalmas méretűek a 2022-es év rovarának jelöltjei
Idén is három rovarra lehet szavazni december 6-ig.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik