Virágzó vidékünk

Előbújt rejtekéből a száraz gyepek korán nyíló vadvirága

Előbújt rejtekéből a száraz gyepek korán nyíló vadvirága

A téli álmukból ébredező rovarokat szinte mágnesként vonzza magához.

Az országban elsőként a Salgótarján környéki hegyekben bontották ki szirmaikat a különleges szépségű virágok. A leánykökörcsin – a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága – sűrűn szőrözött, bundás virágkelyheivel a tavasz érkezésének egyik hírnöke.

Fotó: MTI/Komka Péter

A növény egész részét beborító puha bunda védelmet nyújt a virágnak az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen a február végi-március eleji napokban előfordulhatnak mínuszok is. Az ibolyaszín virágokat a hidegebb napokon is repkedő poszméhek porozzák be.

A faj igen erős és hosszú karógyökeret fejleszt, mellyel az extrém száraz élőhelyein a vízutánpótlását biztosítja. A leánykökörcsin hat lepelevélből álló, halványlila kelyhe az ég felé néz. Porzói élénksárgák, melynek édes illata, a téli álmukból ébredező rovarokat szinte mágnesként vonzza magához.

Fotó: MTI/Komka Péter

Virágzása általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart, de akár májusban is találkozhatunk virágzó példányaival. A növény 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A leánykökörcsin elő virágzó példányait az MTI munkatársa fotózta le a Salgótarján környéki hegyekben 2020. február 27-én.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik