Mozaik

Előbukkantak a régi csengeri fahíd pillérei a Szamosból

Facebook / Fetivizig
Facebook / Fetivizig
Rekord alacsony vízállást mértek a napokban.

Újabb kisvízi vízállás rekord született a Szamos folyón – írta a Fetivizig.

A nyári időszakban az átlagtól jóval melegebb időjárást tapasztaltak a FETIVIZIG működési területén. Júniusban 12, júliusban 23, augusztusban 21 hőségnapot jegyeztek fel, amikor a napi maximum hőmérséklet 30 Celsius fok fölött volt.

Csapadékos június után a nyár további részében kevés csapadékot mértek (júliusban 26 millimétert, augusztusban pedig mindössze 18 millimétert), melyből a magas párolgás, a gyors beszivárgás és a lokális jelleg miatt nem képződött jelentős lefolyás, így a folyók mederteltsége lényegesen lecsökkent.

Facebook / Fetivizig

Az elmúlt években leginkább a Szamos folyón tapasztalták, hogy a korábban észlelt legalacsonyabb vízállást eléri, vagy meghaladja a vízszint. Ez az idei évben sincs másképp. Csenger állomáson a korábban mért legkisebb vízállás (LKV) -147 centiméter volt, melyet tavaly októberben észleltek a vízügyi szakemberek.

A határszelvényben észlelt vízszintek már augusztus elejétől igen alacsonyak voltak, majd augusztus 20-ára dőlt meg először a korábban mért legkisebb vízállás. A vízállás változását napi szintű 5-10 centiméteres ingadozás jellemezi a román oldali tározók működtetése miatt. Az észlelt és távmért adatok feldolgozását követően ezidáig a legalacsonyabb mért vízállás érték -152 centiméter a Szamos folyó Csenger állomáson, melyet augusztus 26-án 10 órakor rögzítettek.

Facebook / Fetivizig

A rendkívül alacsony vízszintek miatt a régi csengeri fahíd pillérjei is láthatóvá váltak. Ez csak igen alacsony vízállásnál fordulhat elő.

A tavalyi évtől eltérően idén a folyó teljes hosszán rendkívül alacsonyak a vízszintek, így Tunyogmatolcs állomáson is megdőlt a korábbi -84 centiméteres LKV érték. A Szamos folyó teljes hosszát érintő rendkívül alacsony vízállások miatt elrendelték a kisvízszint rögzítését, melynek elvégzése a FETIVIZIG szakembereinek feladata volt.
A következő néhány napban folytatódni fog a csapadékban szegény, meleg időjárás, így a folyók mederteltségében lényeges változás nem várható.

Kapcsolódó
Hatalmas szigetek bukkantak elő a Maroson
Több száz méter hosszú szigetek születtek a Maroson.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik