Mozaik

Haldoklik a Homokhátság, csontszáraz az Őszeszéki-tó

Kiss László
Kiss László
Katasztrofális az aszályhelyzet a Dél-Alföldön. A homoktövis termesztése is végveszélybe került Balástyán.

Kiss László kertészmérnökről korábban már írt a Sokszínű vidék. A természetbarát ökogazdaságában homoktövist termeszt a balástyai tanyavilágban. László egy kiszáradt alföldi tóról posztolt a Facebookon.

Az Őszeszéki-tó (Balástyai víztározó) a dél-alföldi községtől délnyugatra, az M5-ös autópálya közelében fekszik. A tó jellegzetes szikese számos védett faj otthona, kiemelkedő természeti értékét a területen élő madárvilág jelenti. A sekély vizű szikes tó környezetéből eddig számos, fokozottan védett faj példányait jegyeztek fel.

Nagyon nehéz a helyzetünk. Két hektár homoktövis küzd az életben maradásért. Nagyon aprók a bogyók, a csepegtető öntözés az életben tartásra elég! A szilva majdnem teljesen ledobta a lombját. Az őzek, nyulak, fácánok, sünök sosem látott közelségbe merészkednek a tanyán. Mintha, vizet menedéket keresnének…

– mesélte Kiss László a Sokszínű vidéknek.

Kiss László

A kertészmérnök azt is elmondta, hogy a 2 évvel ezelőtti aszály számos 30-40 éves nagy fát, főleg nyarakat szárított ki. A gazdálkodó szerint idén hatványozódni fog a folyamat.

Facebook / Kiss László

A Balástya közelében található tanyán a tavalyi szénamennyiségnek mindössze körülbelül a 20 százaléka termett meg a tavaszi szárazság következtében.

László szerint 15 év alatt egyértelmű tendencia a víz eltűnése. Megfigyelte, hogy a belvizes foltok, a korábban nagyon jó vízellátottságú majsai csatorna évek óta száraz.

Nem vagyok vízügyi szakember, de a tavaszi vizek tájban tartására ezeket a tavakat, csatornákat csurig kellene tölteni. Erre kellene fektetni a hangsúlyt. Ez a helyi mezőgazdaságot nem, de a környező madár, hüllő és vadállományt talán megmentené

– magyarázta a kertészmérnök.

Kiss László tanyaszomszédja hagyományos “zöld mérővel” regisztrálja a napi csapadékmennyiséget. Tőle tudta meg a mérnök, hogy a térségben idén januártól augusztus végéig mindössze 167 milliméternyi eső esett. A gazdálkodó azt is hangsúlyozta, hogy a 10 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest most már elképzelhetetlen öntözés nélkül homoktövist eredményesen termeszteni. Sőt, idén már azzal sem.

Kiss László

A mezőgazdaságból élők a környéken egy ideje már mesterséges gátakkal próbálják a vizet “megtartani”, kevés sikerrel.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik