Mozaik

Nem látogatható a Tuzson Arborétum

bnpi.hu
bnpi.hu
Az őszi erdő szépségében azonban már biztosan gyönyörködhetnek azok, akik ellátogatnak a Tar közelében fekvő arborétumba.

Szeptember közepéig biztos, hogy nem lehet belépni a fagyűjtemény területére – írta az Egererdő.

Az EGERERDŐ Zrt.  tájékoztatta a kirándulókat, hogy a Bátonyterenyei Erdészethez tartozó Tuzson Arborétumban a kiszáradt fenyők kitermelése folyik. Előreláthatólag 2024. szeptember 20-ig nem látogatható az arborétum, balesetveszély miatt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán számos érdekességgel szolgálnak a négy hektáros arborétumról, melynek megalapítója dr. Tuzson János egyetemi tanár volt, aki kísérleti céllal hozta létre a gyűjteményt. Kutatásai során elsősorban a fás növények szövettanával, növényföldrajzi és ősnövénytani vizsgálatokkal foglalkozott.

bnpi.hu

Tuzson elsőként végzett szövettani összehasonlító vizsgálatokat az ipolytarnóci ősfenyő kovásodott fatörzsével kapcsolatban. Emellett csemeteneveléssel és növénynemesítéssel, valamint gyógynövényekkel is foglalkozott.

A fenyvespusztai erdőbirtokot a botanikus 1925-ben vásárolta, ebből a területből választotta ki a patakparton a gyűjtemény helyét. A természetbúvár 1927-1928-ban az erdőállomány letermelésével és talajfeltöréssel kialakított területen elsősorban örökzöldek telepítését és szaporítását végezte. Tuzson János egzóta fajokat hozatott távoli országokból.

bnpi.hu

A második világháború után a terület az erdőgazdaság tulajdonába került. Az arborétumot jelenleg az Egererdő Rt. kezeli, az egykori Fenyvespuszta területén erdészeti erdei iskolát hoztak létre és több közösségi rendezvénynek biztosítanak helyszínt. Az ingyenesen látogatható arborétum a fenyőfélék gazdag tárháza, lucfenyők, erdei fenyők és jegenyefenyők mellett balzsamfenyő és Colorado-fenyő is megtalálható a területen.

Kapcsolódó
Bámulatos őszi színekben pompázik a Kámoni Arborétum
Csodáld meg te is képgalériánkban!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik