Virágzó vidékünk

Állva halnak meg a Nyírjesi Parkerdő fenyői

Facebook / Országos Erdészeti Egyesület
Facebook / Országos Erdészeti Egyesület
Az utóbbi években számos fenyves egészségi problémákkal küszködik. A legnagyobb gondot a szárazság okozza.

Látványosan pusztulnak a fenyők Balassagyarmaton – írta az Országos Erdészeti Egyesület.

A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt sajnos a fenyők visszaszorulnak természetes elterjedési területükre, az északi erdőkbe és a hegyvidékek 1000 méter tengerszint feletti magasságába. A tűlevelűek a nedves és hűvös éghajlatot kedvelik, és nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az olyan szélsőséges és aszályos időszakok, amelyek tömeges pusztuláshoz vezettek. A fenyők jobban megsínylik a szárazságot, mint a lombos fafajok, mivel kevésbé hatékonyan tudják testükben tárolni a vizet.

Egy egészséges fenyő jól védekezik a szúbogár ellen. A gyanta elpusztítja a bogarakat és lárváikat. Azonban a legyengült fák nem tudnak elegendő gyantát termelni a bogarak elleni küzdelemhez, melyek így felszaporodnak, végül a fenyves kipusztul. Ez a folyamat sajnos tovább folytatódott a közkedvelt Balassagyarmat-Nyírjesi parkerdőben található 4-B,C,D erdőrészleteiben is.

Segítenek a fáknak

Bár a természetes ökoszisztéma felbomlott ezekben erdőrészletekben, ahol egy élet véget ér, ott új kezdődik. A szél, a szajkó vagy az erdész új életet hoz magok formájában.

Az először utat törő fák, mint a nyír, juhar és kőris meghódítják a területeket, és néhány év alatt fiatal erdőt alkotnak, köztük tölgyfákkal, amelyek hosszú életkorukkal később uralják az erdőt. Egyensúlyi folyamat indul meg, és helyreáll a természetes rend.

Az erdészek feladata, hogy az elhalt és beteg faállományt eltávolítsák a koronákkal együtt, így akadályozzák a szúbogár terjedését.  Továbbá a természetes úton megjelent facsemetéket  kiegészítik csemetekertekben nevelt szaporítóanyaggal vagy makkal a megfelelő tőszám mértékéig.

A területen most a kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődtek. A fakitermelő gépek körülbelül egy hét alatt végeznek a munkálatokkal, de a károsodott terület teljes tisztítása ennél több időt fog igénybe venni. A gépi munkálatok miatt a területen a természetjárók, kerékpárosok áthaladását ebben az időszakban korlátozzák, kérik a lakosság, illetve a kirándulók megértését, türelmét.

Míg újra árnyat adó erdő magasodik majd a turistaút fölé, addig sok idő eltelik. Ezért próbálják minél előbb elkezdeni az őshonos, vegyes, klímaváltozásnak ellenálló fácskák telepítését a Nyírjesi Parkerdőben.

Kapcsolódó
Örökerdő üzemmódot tesztelnek a Pilisben
A lékvágás hatásait vizsgálják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik