Mozaik

Két kápolnának ad otthont az öreg tölgy

wikipedia commons
wikipedia commons
A tölgy legalább 800 éves.

Mint valami tündérmesében, úgy néz ki az az ősi tölgyfa, melynek kivájt törzse két kis kápolnának ad otthont. A furcsa tölgy Franciaország legöregebb ismert fája. 15 méter magas, talpának kerülete pedig 16 méter. Átélte XIV. Lajos korát, a francia forradalmat, Napóleont, Sarkozyt, és elképesztő módon még mindig áll. Törzsét csigalépcső veszi körül, ezen keresztül érhető el a két kápolna, írja az Atlas Obscura.

isamiga76/Flickr.com

A franciaországi Allouville-Bellefosse kis francia mezőgazdasági falu helytörténete szerint a fa Franciaország fejlődésével párhuzamosan nőtt. Állítások szerint Nagy Károly uralkodása idején kezdett nőni, s 1035-ben Hódító Vilmos is letérdelt a tövéhez. A tudósok szerint azonban a fa mindössze 800 év körüli – túl fiatal ahhoz, hogy Nagy Károly korában létezett volna –, mégis messze a legöregebb ismert fa Franciaországban.

Az 1600-as években katasztrófa történt. Az akkor középkorú (nagyjából 470 éves) tölgyfát villámcsapás érte, a közepén átégett, és kivájta törzsét. Azonban a fa túlélte ezt a sorsot, és  az újonnan kivájt fára Du Détroit apát és Du Cerceau atya is felfigyelt. Úgy döntöttek, hogy közvetlenül a fa mélyedésébe kezdik építeni a Szűz Mária kegyhelyet. Később egy másik kis kápolna és egy, a fán kívülről felkapaszkodó lépcső is épült.

isamiga76/Flickr.com

A dolgok csaknem nagyon rossz irányba fordultak a francia forradalom idején, mert a forradalom által feltüzelt nép el akarta pusztítani a fát, mivel az a régi út és az utálatos templom szimbóluma volt. Egy fürge észjárású helybéli azonban gyorsan átnevezte a tölgyet „az értelem templomává”, megkímélve a tüzes sorstól.

A közönséges tölgy ma az öregedés és a stressz jeleit mutatja. Most oszlopok tartják, de a törzs egy része elpusztult, és a fa nagy részét fazsindely boríja, mert a kéreg lehullott.

isamiga76/Flickr.com

Bár Chene Chappelle gazdafája fogyni kezdett, gyülekezete még mindig évente kétszer összegyűlik misére, és a fa még mindig zarándoklat célpontja augusztus 15-én, a Szűzanya mennybemenetelének ünnepén.

Kapcsolódó
265 éves Somogy egyik legszebb kápolnája
Ma már csak Szent Donát napján tartanak itt misét.
Olvasói sztorik