Mozaik

Trópusi halat fogtak a Tiszából

Pecaverzum / Jéger Szabolcs
Pecaverzum / Jéger Szabolcs
Hazai vizekben is előfordulnak ilyen halak, de a hideg teleken elpusztulnak.

Érdekes fogással lepte meg a Tisza Jéger Szabolcsot – írta a Pecaverzum.

A horgász keszegezés közben a vízben úszkáló ezernyi kishal között egy furcsa példányra figyelt fel.

A kedves kis nyüzsgésük magukra hívta a figyelmem, és olykor-olykor dobtam is nekik a darabosabb dévéreknek szánt etetőből. A kis halak mozgása, tömeges elrendezésük és persze a gyors megridásuk látványos és gyors jelenség, ami leköti a tekintetet. Miközben bambán néztem a főleg szélhajtókból álló siserehadat egy kakukktojásra lettem figyelmes, ami le-le maradt mozgásban a többitől, de formájába és tónusában is eltérő volt a tömegtől

– mesélte Jéger Szabolcs a portálnak.

A kiszemelt halat újra és újra megpillantotta, és Szabolcs végül megpróbálta a merítőhálóval kiemelni. Miután sikerült kifogni, a horgász megállapította, hogy a hal valószínűleg egy guppi.

Később a kifogott színes halacskát megmutatták a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagjának. Sallai Zoltán megerősítette, hogy egy adult szivárványos guppiról van szó. A szakember szerint kicsi az esélye, hogy egy ilyen hal átteleljen a Tiszában, sokkal valószínűbb, hogy valaki idén engedhette a folyóba.

A felelőtlen akvaristák által vízbe engedett, és a hazai őshonos fajokat fenyegető egzotikus állatok káros hatásairól már többször írt a Sokszínű vidék. A halak mellett távoli országokból származó hüllők is gyakran jutnak a guppihoz hasonló sorsra, a természetes vizeink partján például rendszeresen megfigyelnek köveken sütkérező ékszerteknősöket is.

Kapcsolódó
Trópusi halak úszkálnak a Hévízi-tó csatornájában
Felelőtlen akvaristák raknak bele olyan halakat, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.
Olvasói sztorik