Mozaik

Veszélyes lehet az egyik legnépszerűbb édesítőszer

wikimedia commons
wikimedia commons

Új kutatási eredmények szerint a széleskörben használt eritrit édesítőszernek köze lehet a szívroham és a sztrók megnövekedett esélyéhez. Az amerikai Cleveland Clinic nonprofit akadémia szerint egészen pontosan a vérlemezkék mozgékonyságát növeli már 30 gramm eritrit elfogyasztása, ami vérrögképződéshez vezethet. A vérrögök jelenléte a véráramlás útját gátolja, ami szívrohamhoz és sztrókhoz is vezethet – írta meg a Magyar Mezőgazdaság a helth.com cikke szerint.

A kutatást kísérlet útján végezték el, 20 fő férfi és nő bevonásával, akiknek átlagéletkora 30 év, és nem volt korábban semmilyen szív- és érrendszeri eredetű problémája. A résztvevők egyik fele cukros, másik fele eritrittel édesített vizet ivott, majd vért vettek tőlük.

Ez mutatott emelkedett vérlemezke-aktivitást az eritritet fogyasztó alanyok körében.

A jelenség okát azonban nem ismerjük, valamint viszonylag kevés alanyon végezték el a kísérletet, ezért további kutatásokra lesz szükség.

Azt is fontos leszögezni, hogy az eritrit nem közvetlenül okoz rögösödést a vérben. A vérlemezkék mozgékonyságát növeli, és ez okozhat vérrögöt.

Az eritrit egy cukoralkohol, ami természetes formában kis mennyiségben fordulhat elő egyes gyümölcsökben, de az élelmiszeripar édesítőszerként hasznosítja. Ez esetben azonban az adag nagyobb, mint természetes előfordulás esetén. A 30 grammos határ egyetlen palack üdítőitallal is átléphető mennyiség.

Kapcsolódó
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a csokoládé
A kutatók azonban óvva intenek a túlzott csokoládéfogyasztástól.
Olvasói sztorik