Életmód

40 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát a chili

23000 ember étkezési szokásait vizsgálták a tanulmány során.

A chilit sok éven át üdvözölték ​​tulajdonságai miatt, és a kutatók most arra jutottak hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát, írja a CNN.

Olaszországban – ahol a chili gyakori alkotóeleme az ételeknek – egy tanulmány során 23 ezer ember étkezési szokásait és halálozási kockázatát hasonlították össze, köztük volt olyan, aki rendszeresen chilit fogyasztott, míg mások egyáltalán nem.

Világbajnok lett a nagymarosi chiliszósz
Ez a hét magyar gasztrohíre és gasztrosikere egyben.

A résztvevők egészségi állapotát és étkezési szokásait nyolc évig figyelték, ez idő alatt kiderült, hogy a szívinfarktus kockázata 40 százalékkal alacsonyabb azok között, akik hetente minimum négyszer chili paprikát fogyasztanak. A stroke kockázata is a felére csökkent.

Érdekes tény, hogy az étkezési szokások az eredményeket nem befolyásolták. Volt, aki egészségesen étkezett, és volt, aki nem, a chili paprika védő hatása mégis mindegyikükre igaznak bizonyult

– mondta Marialaura Bonaccio, a tanulmány vezető szerzője, a Neuromed epidemiológusa.

Licia Iacoviello, a Neuromed járványtani és prevenciós osztályának igazgatója és a Varese-i Insubria Egyetem professzora elmondta, hogy a chili jótékony tulajdonságai, bár minden országban máshogy fogyasztják, védelmet nyújtanak. A csapat most azt tervezi, hogy megvizsgálja azokat a biokémiai mechanizmusokat, amelyeket a chili az egészségre gyakorol.

Más, külső szakértők dicsérték a tanulmányt, bár rámutattak arra, hogy nem feltétlenül a chili fogyasztása okozza a kutatás során elért kiváló eredményeket.

Valószínű, hogy azok az emberek, akik chilit fogyasztanak, több gyógynövényt, egyéb fűszereket, több friss zöldséget is ettek, s ezek együttese érte el az eredményt. Tehát, bár a chili ízletes kiegészítést jelenthet az ételekhez, a közvetlen hatás valószínűleg kicsi, és valószínűbb, hogy előnye inkább az, hogy más egészséges ételeket tesz sokkal ízletesebbé

– mondta Duane Mellor angol dietetikus és vezető tanár.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik