Otthon készült

Nem baj ha erős, jót tesz! Búra, bajra itt egy-két csípős recept

Az emberek egyik fele szereti a csípős ételeket a másik fele meg nem. Az egyik felét nem érdekli  ha szinte fáj ahogy marja a száját a kapszaicin a másik fele pedig semmi pénzért  a szájába nem venné.

Szeretve vagy sem, azt mindenképp megállapíthatjuk, hogy a chili jó. Sok értékes anyag van benne.

Mire jó?

  • A növény hatóanyaga a kapszaicin, mely erős antioxidáns hatással bír, így a méregtelenítési folyamatokat segíti.
  • Magas a C vitamin tartalma, a piros szinű tetejébe még béta-karotint is tartalmaz, mely szintén nagyszerű antioxidáns
  • Serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású.
  • Egyes források szerint a kapszaicin fájdalomcsillapító hatását alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás sőt pikkelysömör kezelésében (külsőleg).
  • Ismert enyhe vízhajtó, ezzel együtt húgysavkiválasztást fokozó hatása is, amely bizonyos köszvényes betegségek esetén diétás kezelésben  jól alkalmazható.
  • Vitamintartalma révén az immunrendszer stimulálásában is hasznosítható.
  • Baktérium-és vírusölő, lázcsillapító.
  • Ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, jót tesz az eldugult orrnak, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot.
  • Növeli az neuropeptidek (endorfinok = boldogsághormonok ) termelését, vagyis kívül-belül boldogság.
Fotó: creativmarket.com
Fotó: creativmarket.com

Mégis mennyire “boldog”, avagy hogyan mérik a chili erősségét?

A chili balkonkertész szerint a Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét. Az úriember 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, mely arra szolgál, hogy meghatározzák segítségével a paprika csípősségét a kapszaicin mérésével. A skála nullánál kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika.
 A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, melyet addig hígítják cukros vízzel, míg a csípő érzést érezni lehet. Ezt eredetileg öt kóstolón tesztelik. A csípősséget tehát a hígítás mértéke határozza meg.
Bár a magyarok úgy tartják, hogy paprikáik erejüket tekintve az élen járnak, ez valójában nincs így. A legerősebb paprikánk úgy 8000 SHU értékű, az enyhén csípősek pedig úgy 500-1000 SHU értékűek. A sokak által kedvelt serrano, cayenne vagy tabasco chilik 20 000-50 000 SHU közöttiek. A thai chili több, mint 100 000 SHU, a Red Savina pedig több, mint 580 000 SHU! Elvileg jelenleg a világ legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 000 000 SHU erősségű is lehet!
 chlijo

Chili-zselé, ahogyan Cilu megálmodta

Hozzávalók

  • 2 kisebb kápiapaprika, kettő kaliforniai paprika ez Kb. 20 dkg volt megtisztítva
  • kb. 18 dkg – tisztított súly – chili paprika
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 70 dkg cukor,
  • 2 dl vörösbor és fokhagymás ecet vegyesen
  • 2 csipet só,
  • 9 dl víz
  • 2 db Horváth Rozi 3:1-ben zselésítő

Elkészítése

A paprikákat megmostam, megtisztítottam, lehetőség szerint kimagoztam. Maradt benne egy kicsi, de ennyi kell. A húsdarálón a megtisztított gyömbérrel együtt kétszer ledaráltam.

Föltettem a cukrot főni az ecettel,  2 csipet sóval, vízzel. Kevergettem, a forrás közben keletkezett habot kicsi műanyag szűrő segítségével leszedtem.

Közben a darált paprikához hozzákevertem a zselésítőt, és így adtam a forrásban lévő ecetes cukorsziruphoz. Mikor újra fölforrt, hagytam még csendesen rotyogni cirka 10 percig,  hogy a cukorszirup is átvegye a szép színt, homogenizálódjon  és, hogy összeálljanak az ízek is.

A tisztára mosott üvegekbe szedtem, ügyelve arra, hogy minden merítés előtt átkeverjem, annak érdekében, hogy lehetőség szerint egyformán kerüljön a cuccos minden üvegbe majd rá a tetőt. Fejre fordítottam őket 5 percre, majd szárazdunsztba tettem.

Chilis gasztroajándék

Egy tisztára mosott, lehetőleg nem túl nagy, úgy 2-3 dl-es üvegbe beletesszük a friss, vagy szárított chili paprikát és felöntjük extra szűz olíva olajjal, vagy valamilyen nagyon jó minőségű egyéb olajjal. Mivel a kapszaicin zsírban és olajban oldódik, ezért íze az idő múlásával egyre intenzívebb, csípősebb lesz. Tehát, ha jót akarunk magunknak, – és az ajándékozottnak is – akkor lassan nekiállhatunk a készítésnek, hogy az ízek összeérjenek és kiteljesedjenek. Ha elfogyott az olaj, még néhányszor felönthető, persze akkor már nem lesz annyira erős. Én a második felöntéshez biztos, hogy tennék tört színes borsot és persze némi fokhagymát is.

Ha chilis pálinka is kiváló ajándékötlet, és elkészítése sem bonyolult. Próbáljátok ki!

Forrás: Cilu álma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik