Virágzó vidékünk

Beütött Amerikába a Kabai Tüzes Mennykő

A tavalyi aranyérem után most sem kellett szégyenkezni.

2015-ben világbajnok lett a kabai manufaktúrában készült Spirit of Attila nevű chiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató The World Hot Sauce Awards – a szakmában világbajnokságként emlegetett – versenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában.

2016-ban is Louisiánában rendezték meg a világversenyt. A The World Hot Sauce Awards díjkiosztójára magyar idő szerint április 15-én hajnalban került sor – az időpontnak, mint később olvasható, történelmi érdekessége van.

Több mint negyven kategóriában 14 ország 161 gyártója több mint ezer termékkel nevezett az idei vetélkedésbe. A professzionális osztály Hot sauce/medium kategóriájában a Kabai Tüzes Mennykő (Fireball) szósz második helyezést ért el!

csili2

A Kabai Tüzes Mennykő kimondottan fűszeres, gyömbéres szósz, mely elnyerte az amerikai zsűri tetszését. Az értékelés egyébként vakon történik. Ízre, illatra, állagra is vizsgálják a termékeket, amelyeket pontoznak. A kialakult pontszámokat összesítik, így alakul ki a végső sorrend.

A tüzes mennykő üzenete

A Kabai Tüzes Mennykő címkéjén egy üzenetet is hordoz: In memoriam 1857. április 15. Ekkor zuhant le Kaba határában egy meteorit, amelyen először mutattak ki földön kívüli szerves anyagot. Ennek állít emléket ez a szósz! És milyen véletlen, hogy amerikai idő szerint április 15-én lett díjazott ez a termék!

A kabai manufaktúrának jelenleg nagyjából negyven féle paprikája van, de 6-8 különleges paradicsomfajtát is termesztenek.

csili4

A vállalkozásé az egyetlen magyar minősített chilis termékcsalád. Hajdú-Bihar megyében egy minőségi termék díjat, valamint ugyanitt egy kitüntetett minőségi termék díjat is magukénak tudhatnak.

Olvasói sztorik