Mozaik

Kíméletes kaszálással mentik a védett vadvirágokat és a lepkéket

knp.hu / Sulyán Péter Gábor
knp.hu / Sulyán Péter Gábor
A kulcs a megfelelő méretű hagyássávok kialakítása.

Szürkés hangyaboglárka lepkék, tárnicsok, hangyák és az agrártámogatás kapcsolatáról írt a Kiskunsági Nemzeti Park.

Ballószög határában még a nyár végén egy természetvédelmi oltalmat nem élvező lápréten került elő a védett kornistárnics, és a kizárólag ezen a növényfajon táplálkozó védett szürkés hangyaboglárka lepke.

A legközelebbi ismert hangyaboglárka populációk 20 kilométerre találhatóak innen.

knp.hu / Turny Zoltán

A kissé elszigetelt állomány és a terület kis mérete miatt is veszélyeztetett élőhelyen a lepkék és növényeik egyik túlélési lehetősége a legalább 6 méter széles, kaszálatlan hagyásterületek (búvósávok) voltak.

A speciális kaszálási gyakorlat minden védett és Natura 2000 területen előírás, de, máshol is szükséges lenne az alkalmazása.

A terület tulajdonosa a hagyássávokat – a védett természeti értékekről nem tudva – az agrártámogatásokhoz kapcsolódó előírások miatt hagyta meg, így a pompás tárnicsok, és rajtuk a lepkék utódai túlélhették a kaszálást.

A szürkés hangyaboglárkák rendkívül érdekes fejlődésében a helyi hangyák is kulcsszerepet játszanak. Az igen bonyolult kapcsolatról és a a szürkés hangyaboglárkák izgalmas életéről IDE KATTINTVA lehet többet olvasni.

Kapcsolódó
Ennyi kornistárnicsot még nem láttak a Dráva mentén
Ez a lila színű, térdmagasságig megnövő vadvirágunk nyár közepétől ősz közepéig virágzik, 2018-ban az Év vadvirágának választották.
Olvasói sztorik