Mozaik

Magyar szereplője is van Sir David Attenborough legújabb sorozatának

Magyar helyszíne és szereplője is van Sir David Attenborough legújabb dokumentumfilm-sorozatának, méghozzá egy kaszáló és egy védett, különleges, hangyabolyban nevelkedő lepkefaj , írta a National Geographic.

2019 áprilisától érhető el a Netflix internetes mozicsatornán egy új, 8 epizódból álló természetfilm-sorozat, az Our planet (A mi bolygónk).  Az alkotást a Silverback Films természetfilmes csapat forgatta, a Föld változatos élőhelyeit a klímavédelem és a természetvédelem „optikáján keresztül” mutatják be. Angol nyelvterületen David Attenborough narrátor-hangját hallhatják, Mexikóban és Dél-Amerikában Salma Hayek, Spanyolországban pedig Penélope Cruz mondja el a tudományos tudnivalót a képsorok alatt.

Sokkolta a nézőket David Attenborough új sorozatának egyik jelenete
Ilyen körülmények között a rozmárok saját magukra jelentenek veszélyt.

A sorozat egy 6 perces része a szürkés hangyaboglárka (Phengaris alcon) különleges életciklusát mutatja be

Ezek a képsorok (részben) hazánkban készülhettek, mivel a 33. percben elhangzik, hogy „meadows of Hungary” („magyarországi kaszálók”). A film végén, az 50. percben, a köszönetnyilvánításban pedig felbukkan Tartally András és a Debreceni Egyetem neve.

A magyar szereplő, a szürkés hangyaboglárka – Fotó: Wikimedia Commons

A védett lepkék különlegessége egyébként, hogy hangyabolyban fejlődnek  – a magyar kutató pedig már régóta vizsgálják őket.

Tényleg hihetetlen izgalmas a gyerekkoruk

Petéit a növény virágzatába rejti, majd ezek lárvastádiumuk vége felé kirágják magukat és a földre pottyannak. A földön a hernyókat hangyadolgozók a fészkükbe viszik, és ott felnevelik (a hernyók hangyalárvaként, úgymond „kakukkfiókaként” viselkednek, lényegében tehát fészekparaziták). A bebábozódásuk is a hangyabolyban történik meg. Rajzásuk július-augusztus határán éri el a csúcsot – írja a Wikipédia.

(A magyar témát a Netflixbe belépve a „From Deserts to Grasslands” címet viselő 5. epizódban 32 perc 49 másodperc és 38 perc 30 másodperc között tudjuk megnézni.)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Will Oliver

Olvasói sztorik