Mozaik

Év csillagászati fotói 2024: taroltak a magyarok

Minden idők legjobb szereplését érték el a magyarok a Greenwichi Királyi Obszervatórium által meghirdetett asztrofotós versenyen, melynek eredményeit csütörtökön este hozták nyilvánosságra.

A 2024 Astronomy Photographer of the Year online díjátadó gáláján 12 magyar fotó szerepelt, és 5 díjat ítéltek oda magyar asztrofotósoknak, ebből kettő első helyezés volt.

A CNN beszámolója szerint az idei kiírás fődíját és a Napunk kategóriát egyaránt Ryan Imperio amerikai fotós nyerte a Hold felszínének árnyékait ábrázoló felvételével.

Magyar szempontból érdekesebb, hogy Gábor Balázs behúzta a Holdunk kategóriát a Svábhegyi Csillagvizsgáló 30 centiméteres távcsövével készített holdfotójával, ami számára is karrierje legjelentősebb eredménye eddig.

Galaxis kategóriában szintén magyar győztes született Feltóti Péter és Tóth Bence révén. Mellettük Papp András Napunk kategóriában, Csillagködök kategóriában Tóth Bence lett harmadik, Fényes Lóránd pedig a Holdunk kategóriában második helyen zárt a képével.

A díjazott magyar fotókat és a kategóriák győzteseit alábbi galériánkban tudod megtekinteni.

Galéria
Gábor Balázs
Holdunk kategória, 1. helyezett

Csillagászati értelemben eseménydús eddig az idei év hazánkban, egy magyar csillagász két új üstököst fedezett fel júliusban, Németországban pedig szintén magyarok találták meg egy aszteroida darabjait.

Kapcsolódó
Bravúros képet készített a magyar asztrofotós egy spirálgalaxisról
Kilenc órán át készült a részletgazdag felvétel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik