Mozaik

Magyarok találták meg egy aszteroida darabjait Németországban

Magyar Meteoritikai Társaság
Magyar Meteoritikai Társaság

Egy nagyjából 1-1,2 méter átmérőjű aszteroida lépett Földünk légkörébe 2024. január 21-én 00:32:38-kor, az égitest darabjai Berlintől nyugatra értek földet – írta meg a csillagászat.hu.

A hullás másnapján a Magyar Meteoritikai Társaság azonnal megkezdte a német helyszínre induló kereső expedíciójának szervezését, mint ahogy azt már korábban is tették számos esetben. Szakmai támogató ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia Geónómiai és planetológiai Albizottsága volt.

A portál beszámolója szerint a keresőcsapat 2024. január 30-án 09:50-kor talált rá az első valódi meteoritra, a kis 10,6 gr-os példány egy őszi vetésben, az egyik növény mellett feküdt.

Érdekes módon, pont mint a múlt évi francia Saint-Pierre-le-Viger kondrit általunk megtalált hullásánál, itt is egy növénylevelet nyomott maga alá a magasból hulló test. A megtaláló csoport tagjai ekkor: Emődi Csaba, Nagy Olivér, Kereszty Zsolt voltak.  A meteorit hullásakor a területen fagyos talaj és 5-10 cm-es hó volt, ezért a pár száz km/h-s sebességgel felszínre hulló meteoritok nem nyomódtak bele a talajba, hanem annak felszínén jól láthatóan hevertek

– írták a bejegyzésben.

A Magyar Meteoritikai Társaság további darabokat is talált, részletes beszámoló ide kattintva található.

Kapcsolódó
Három meteorit csapódott be Nógrádban
Az egyik sóderlapátolás alkalmával került elő Salgótarjánban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik