Mozaik

Ezekre figyeljük, ha sütőtököt vásárolunk

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A narancssárga szín még nem garancia az érettségre.

A legtöbb üzletben már kapható sütőtök, de hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban jó ízű, érett-e, amit megvásárolnánk? Erre a kérdésre kereste a választ az Agrofórum.

A legtöbb sütőtöknek 3-4 vagy akár 5 hónap is kell a beéréshez. Októberben minden bizonnyal már érett példányokat találunk, de szeptemberben még lehetnek melléfogások a szép, narancssárga színük ellenére is. Viszont nem minden tök színe vált narancssárgába, vannak olyan fajták, amelyek éretten is zöldek maradnak, illetve olyanok is, amelyek narancssárgák, de még nem érettek.

Módszerek a sütőtök érettségének vizsgálatára

Körmünk hegyével ellenőrizhetjük, hogy mennyire érett a tök: ha belenyomjuk a héjába a körmünket és behorpad a héj, de nem tudjuk átszúrni, akkor már érett, mivel elég kemény a héja.

Megkopogtathatjuk úgy, mint a dinnyéket is szokás: ha kongó hangot hallunk, akkor érett, ha csak tompa hang hallatszik, akkor az még éretlenül lett leszedve.

A szára is utal az érettségre, ha az kemény és barnulni kezd, akkor érett, mivel ez azt jelenti, hogy az inda kevesebb tápanyagot szállít már a tökhöz.

Kapcsolódó
3 ínycsiklandó sütőtökös recept a levestől a desszertig
Az őszi-téli szezonban kihagyhatatlan csemege a sütőtök.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik