Otthon készült vasárnapi ebéd

3 ínycsiklandó sütőtökös recept a levestől a desszertig

Az őszi-téli szezonban kihagyhatatlan csemege a sütőtök.

Vibrálóan narancssárga színéről rögtön az ősz jut eszünkbe. Különleges ízéről az a jóleső érzés, amikor a kinti csípős hidegből belépünk a fűtött lakásba. Átható illatáról az otthon illata. Ez a sütőtök.

A sütőtök nem csak az őszi és téli hónapok egyik legkedveltebb, sokoldalúan felhasználható ínyencsége, hanem rendkívül tápláló is. És még az egészségünkre is jótékony hatással van.

Miért érdemes rendszeresen sütőtököt enni?

  • Mert kiemelkedő tápanyagtartalommal rendelkezik, kiváló C-vitamin, B-vitamin, K-vitamin és káliumforrás is.
  • Mert a sütőtök rendkívül alacsony kalóriatartalommal bír, így kiváló választás, ha súlycsökkentő vagy alacsony kalóriabevitelt igénylő diétát követünk. Gazdag rosttartalmának köszönhetően hosszabb ideig teltségérzetet biztosít.
  • Mert gazdag béta-karotinban, ami erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítik a sejtek védelmét a károsító szabad gyökökkel szemben és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.
  • Mert a benne levő béta-karotin segít megőrizni a szem egészségét és megakadályozza a látásromlást. A szervezetben A-vitaminná alakulva hozzájárul a retinol képződéséhez, amely fontos a jó látáshoz.
  • Mert a káliumtartalma segíthet a magas vérnyomás kezelésében és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.

Unsplash

3 mennyei fogás sütőtökkel

Akár egy komplett menüsort is elkészíthetünk sütőtökkel, sütőtökből, lássuk, milyen recepteket érdemes kipróbálni a levestől a főételen át a desszertig!

Sütőtökkrémleves csicseriborsóval

Hozzávalók

  • 40 dkg sütőtök (nyers)
  • 20 dkg csicseriborsó
  • 1 db közepes méretű krumpli
  • 1 db közepes méretű lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk mustármag
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 tk méz
  • ½ kk őrölt chili
  • 1 cm gyömbér
  • 2 db húsleveskocka
  • őrölt bors
  • ½ citrom leve
  • 8 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • tejföl

Elkészítés

A meghámozott sütőtököt és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra.

A csicseriborsót tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le a levét.

A lilahagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

A koriandert, a római köményt és a mustármagot tegyük egy mozsárba és őröljük meg.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre. Pár perc után adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd az őrölt fűszerkeveréket, és pároljuk még pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt sütőtököt, a krumplit, a mézet, és reszeljük rá a megtisztított gyömbért. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a húsleveskockát és a chilit. Forraljuk ki, majd mérsékelt hőfokon főzzük puhára.

Ezután tegyük bele a lecsepegtetett csicseriborsót és ízesítsük a citromlével. Pár percig még főzzük, hogy az ízek jól összefőjenek.

Az elkészült levest botmixerrel pépesítjük, majd tegyük vissza a tűzr, és forraljuk ki. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána.

Tálaláskor tegyünk a tányérba szedett leves tetejére tökmagot, kanalazzuk rá a tejfölt.

Unsplash

Sütőtökös ravioli tejszínes-zsályás mártással

Hozzávalók

a tésztához:

  • 2,5 bögre liszt
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg sült sütőtök
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 csipet só

a töltelékhez:

  • 2 evőkanál vaj
  • 40 dkg sült sütőtök
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 8 dkg pecorino sajt
  • 1 csipet szerecsendió
  • őrölt bors

a zsályás szószhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 10 g friss zsályalevél, vékonyan felcsíkozva
  • 1 ek liszt
  • 1,2 dl fehérbor
  • 1,5 bögre zöldségleves
  • 4 ek zsíros tejszín
  • 3 dkg reszelt pecorino sajt
  • őrölt bors

Elkészítés

A tojást a (már kihűlt) sütőtökkel és a pirospaprikával turmixoljuk le.

A lisztet a gyúródeszkánkra halmozzuk, közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük a sütőtökös tojást és a sót.

Villával elkezdjük összedolgozni, úgy, hogy fokozatosan keverjük bele a lisztet, mindig csak egy keveset a tojások mellől. Amikor elkezd összeállni a tészta, kézzel gyúrjuk tovább. Itt is fokozatosan adjunk hozzá a lisztből, lehet, hogy nem fog mind kelleni. Kb. 10 percig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen sima nem lesz. Akkor jó, ha belenyomjuk az ujjainkat és hamar visszaugrik a tészta.

Csomagoljuk fóliába és fél órán át pihentessük szobahőmérsékleten.

A töltelékhez az apróra vágott hagymát a vajon kevergetve főzzük egy-két percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még egy percen keresztül amíg mindkettő meg nem puhul. Adjuk hozzá a villával szétnyomott sütőtökhúst, borsozzuk. Keverjük bele a reszelt pecorinót. Miután elolvadt a sajt, kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni, majd tegyük félre hűlni.

A szószhoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát és zsályalevelet együtt kezdjük el pirítani az olajon. Amikor megpuhult, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és pirítsuk egy percen át. Öntsük fel a borral és a húslevessel. Főzzük el a folyadék felét, majd keverjük bele a tejszínt. Folytassuk a főzést, amíg be nem sűrűsödik. Keverjük hozzá a reszelt pecorinót, borsozzuk, kóstoljuk meg, kell-e sózni. Ezt is tegyük félre.

Pihentetés után csomagoljuk ki a tésztát és vágjuk 4 felé, így könnyebb lesz vele dolgozni.

A darabokat nyújtsuk oválisra, majd kezdjük el nyújtani a tésztagépen. Fokozatosan csökkentsük a vastagságot egészen a legvékonyabbig.

Ha van ravioliszaggatónk, nagyjából jelöljük be, hol fogjuk vágni. Készítsünk kis halmokat ezek közepére a töltelékből. Kicsit vizezzük meg az ujjunkkal a raviolik szélét, hogy jobban összetapadjon majd a két tésztalap. Terítsük rá a másik tésztalapot, a halmok körül nyomogassuk le, úgy, hogy levegő ne maradjon alatta. Ravioliszaggatóval nyomjuk le a töltelék körül, majd vágjuk ki.

Ha nincs ravioliszaggatók, akkor derelyevágóval és egy villával is elvégezhetjük a műveletet.

Forraljunk sós vizet egy nagy lábosban. Tegyünk raviolokat a forrásban lévő vízbe. Ne sokat egyszerre, nehogy összetapadjanak. 6-8 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki őket. Egyet vágjunk szét, hogy ellenőrizzük megfőtt-e.

Tálaljuk a kifőtt raviolit a zsályás mártással és reszeljünk rá még pecorinót.

Unsplash

Sütőtökös-mogyorós muffin

Hozzávalók

  • 1,3 dl olaj
  • 25 dkg sütőtök (nyers)
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg mogyoró
  • 21 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • ½ tk fahéj

Elkészítés

A megtisztított sütőtököt finomra reszeljük és egy konyharuha segítségével kifacsarjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa el a tésztát.

A mogyorót száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, kihűtjük és ledaráljuk.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Beledolgozzuk a kifacsart tököt és a darált mogyorót.

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, apránként a tökös masszába szórjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és óvatosan a muffintésztába keverjük.

A muffinsütő forma csészéit kivajazzuk, 3/4 részig megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).

Unsplash

Kapcsolódó
Felturbózhatják házi cukrászatunkat a sütőtökös ínyencségek
Sütőtökös keksz szalámi és tökös-diós kalács az ősz sláger csemegéi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik