Otthon készült vasárnapi ebéd

3 mennyei sütőtökös recept a levestől a desszertig

Az őszi-téli szezon kedvence a sütőtök. Rendkívül sokoldalú alapanyag, melyet önmagában megsütve, levesként, főételként, desszertként, sós sütemény részeként, de még kávé ízesítőként is ehetünk, ihatunk.

A sütőtök kedvező élettani hatásai régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket.

Kapcsolódó
Egészség a köbön: egyre többen fogyasztanak sütőtököt
Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép, egységes narancsos színű legyen.

A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol indiánok termesztették ültetvényeiken. Európába a spanyol hódítók hozták. A második világháború utáni nehéz időkben igazi néptápláléknak számított az olcsósága és táplálkozási-élettani értékei miatt.

Ezért érdemes sütőtököt fogyasztani

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Szebbé teszi a bőrünket, régebben hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök magja is igen hasznos, vértisztító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Férgesedés ellen évszázadok óta használják.

Unsplash

Három fogás sütőtökkel

Mutatjuk a kedvenceinket, érdemes végigpróbálni az összes receptet!

Pikáns sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 80 dkg sütőtök
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fokhagymagerezd nagyságú gyömbér
  • olaj
  • bors
  • csípős paprikakrém
  • csilipehely

Elkészítés:

A sütőtököt, a hagymát és a gyömbért meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

Egy lábosban kevés olajon lepirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a sütőtököt és a gyömbért és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel ízesítjük.

Amikor a tök puhára főtt, leturmixoljuk, majd a tejszínnel felforraljuk. Ha kész, szűrön átszűrjük. Tejszínnel meglocsolva és egy kevés csilipaprikával megszórva tálaljuk.

Unsplash

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 20 g só
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 ek margarin/vaj
  • 6 levél zsálya
  • ízlés szerint bors
  • 20 g pecorino sajt

Elkészítés

A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra, a magházat kaparjuk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 20-25 percre 180°C-os sütőbe tesszük. Amikor szépen megkaramellizálódott és megpuhult, akkor vegyük ki hűlni.

Miután kissé kihűlt, kaparjuk le a héjáról, és tegyük egy keverőtálba. Üssünk hozzá egy tojást, adjuk hozzá a sót, ezután törjük át egyneművé.

Szórjuk bele a lisztet, majd kavarjuk át a tésztát. Takarjuk le, és legalább fél órát hagyjuk pihenni, hogy megszívhassa magát a liszt, így kevésbé lesz ragadós.

Nyújtsuk ki henger alakúra a tésztát, ezután vágjuk fel falatnyi nagyságú darabokra. Az elkészült gnocchikat szórjuk meg alaposan liszttel, hogy ne ragadjanak össze.

Sós, forrásban levő vízben pár perc alatt megfőzzük a gnocchikat. Amikor a felszínen úszkálnak, már el is készültek, szűrhetjük is le.

Miközben főnek a gnocchik egy serpenyőben melegítsük fel a margarint/vajat, reszeljünk bele bőségesen szerecsendiót és borsot, tépkedjünk bele 5-6 levél friss zsályát. Enyhén pirítsuk át a margarint, majd tegyük bele a kész gnocchit, forgassuk át. Egy kevés főzővizet is lehet nyugodtan belecsorgatni, még krémesebb lesz tőle a mártás.

Tálalásnál szórjuk meg a reszelt pecorino sajttal.

Pexels

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

  • tészta
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (hideg, apró kockákra vágva)
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • tökös krém
  • 50 dkg sütőtök (sütve, pépesítve)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 db tojás
  • 2 ek méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbérpor
  • 0.5 teáskanál szegfűszeg
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Süssük meg a tököt, és várjuk meg, hogy langyosra hűljön.

A tésztához morzsoljuk el a lisztet a vajjal, adjuk hozzá a cukrot és a tojást, majd állítsuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és pihentessük a hűtőben 30 percet-1 órát. (Ha díszíteni is szeretnénk a süteményt, készítsünk még egy adag tésztát a fenti mennyiségek felével.)

Míg a tészta pihen, pépesítsük a tököt (botmixerrel, turmixgéppel).

Robotgép segítségével keverjük habosra a tojásokat a mézzel és cukorral, majd adjuk hozzá a fűszereket, a mascarponét és végül a tököt is.

A megpihent tésztát vegyük ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és tegyük bele a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt piteformába (32 cm). A pite alját szurkáljuk meg villával. A maradék (lelógó tésztát) vágjuk le, ebből készíthetünk díszítést.

Öntsük a tökös keveréket a pitetésztára, és süssük előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 30 percig.

Unsplash

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik