Otthon készült vasárnapi ebéd

Használjuk bátran, mert egy igazi superfood a csicseriborsó

pixabay
pixabay

A csicseriborsó a vegetáriánus vonalon került a konyhánkba már közel egy évtizede, és mivel az egyik legsokoldalúbban felhasználható hüvelyes, kiérdemelte nálunk a „superfood” jelzőt. fehérjében gazdag, de szinte egyáltalán nem puffaszt.

A csicseriborsót Kis-Ázsiában már 8000 évvel ezelőtt is termesztették, ma a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint egyes afrikai országokban termesztik, de Dél-Amerikában is vannak ütetvények és szórványosan hazánkban is fellelhető.

pixabay

Ahogy szinte alapélelmiszerré vált a családban, kiderült számomra, hogy már akkor is használtam, mikor nem is tudtam, hogy használom. Mindjárt megmagyarázom. Mivel családunkban az anya már vagy 25 éve vegetáriánus, így a megismerkedésünkkel együtt érkezett a konyhánkba a falafel.

Ennek a keleti gasztronómiából importált hús nélküli fasírtgolyónak pedig az alapja a csicseriborsó liszt, amibe fűszereket, szárított zöldségeket kell tenni, fokhagymaport, forró vizet rá, és már gyúrhatóak belőle a kis golyók, amiket forró olajban sütünk ki. Mi már régóta kölest főzünk és hagymát, reszelt répát teszünk bele, majd az ízesített csicseriborsó liszttel elkeverjük.

Hasonlóan, ahogy a többi hüvelyes – mint a babok, lencsék –, kapható szárított formában és konzervben is, mi leggyakrabban az utóbbi formáját vásároljuk. Ha ugyanis kell valami feltét, tartalmas ragu, akkor már emelem is le a kamra polcáról és készítem a csicseriborsó pörköltemet. Tésztával, rizzsel, burgonyával, kuszkusszal, szinte minden körethez tökéletes választás.

Sűrű pörköltalapot készítek, hagymával, paprikával, paradicsommal, majd beleöntöm az üveges, főtt csicseriborsót, felöntöm kis paradicsomlével és vízzel, összefőzőm, majd megszórom fűszerekkel és pirospaprikával. Ha több lével szeretném, akkor hígítom még és keményítővel vagy lisztszórással sűrítem. Megy bele fokhagyma és már lehet is szedni belőle a tésztára. (Ha szárított csicseribort használunk, akkor úgy kell eljárnunk vele, ahogy egy kisszemű babbal.)

pixabay

A ragun kívül készítünk belőle csicseriborsó levest is, aminek az íze a bableves és a sárgaborsó, lencse egyvelege. Gazdagon kerülnek bele zöldségek és csipetkével az igazi, természetesen ezt is meg kell szórni őrölt pirospaprikával, ahogy egy babgulyást.

De, hogy ne csak haza beszéljek, felkerestem egy bloggert is, aki vegán receptekkel foglalkozik, a Facebook-on vezeti a Martina vegán ételei oldalt.

Martina elmondta, hogy amíg nem lett vegán, nem igazán ismerte ő sem a csicseriborsót, a magyar konyha ritkán használja, pedig számos hasznos tápanyagot tartalmaz és az ára is igazán kedvező.

Kezdetben csak a konzerv változatát használtam, elsősorban humusznak. Ebből egyszerre több verziót is el szoktam készíteni, amit leginkább reggelire fogyasztok teljeskiőrlésű kenyérrel. Például céklát vagy padlizsánt adok a hagyományos humuszhoz. De el tudom képzelni mártogatósnak is különböző zöldségekhez, mint a répa vagy az uborka

És ahogy én is, úgy Martina is használja levesalapként, leginkább a mexikói tésztalevesnél. A csicseriborsó lisztet a vegán konyhában bundáskenyér vagy rántotta elkészítéséhez használják, amelyek a feketesó hozzáadásával kifejezetten hasonlítanak a megszokott, eredeti ízükhöz.

pixabay

A csicseriborsóliszttel rántott ételeket is készíthetünk, mint például a cukkini, zeller vagy a banán. Meglepően finomak tudnak lenni! Mostanában már csomagoltan szoktam venni a csicseriborsót, amit előre megfőzök, és fagyasztóba elteszem, így bármikor kéznél lehet, amikor megkívánjuk

– tette hozzá Martina, aki megosztotta velünk a mexikói tésztaleves receptjét. Mutatjuk is:

Mexikói tésztaleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 db cukkini
  • 3 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors, római kömény
  • 2-3 marék (bármilyen formájú) tojásmentes tészta
  • 1 üveg csicseriborsó
  • 3-4 ek sűrített paradicsom
  • ízlés szerint étolaj
  • 3 pohár víz+ 2 db zöldségleves kocka / zöldségalaplé

Elkészítés:

Vöröshagymát felaprítjuk, a cukkinit felszeleteljük, a paradicsomokat feldaraboltjuk. Az olajon megsütjük a hagymát, fokhagymát, a fűszerekkel együtt, majd a cukkinit is. Hozzáadjuk a száraz tésztát kicsit pirulni. Hozzáöntjük a vizet a zöldségkockákkal vagy az alaplevet. Beleöntünk egy üveg csicseriborsót, a feldarabolt paradicsomokat és a sűrített paradicsomot. Fedő alatt hagyjuk puhulni a zöldségeket, majd fedő nélkül addig kell főzni, míg sűrű levest nem kapunk.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb májvédő élelmiszerek
Az amerikai dietetikusok szerint a bab és a lenmag igazi csodafegyver lehet májunk egészségének megőrzésében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik