Otthon készült

Húsmentes csodafogás a tepsiben sült töltött palacsinta

A legújabb gasztrokalandunk alaphangját – amolyan vegán hangvillával – a nagylányunk látogatása adta meg, aki a franciaországi szüret után pihent meg családjánál, hogy már utazzon is tovább Törökországba, egy hippifesztiválra.

A bevezetőből talán már ki is derült, hogy a vegán különlegességek ideje mindig a legidősebb gyermek látogatása, hiszen mit is tehet mást a szülő, minthogy valami szuperkajával lepi meg a világvándor családtagot. Nálunk is így történt a minap, és az eseményeket természetesen serényen dokumentáltam.

A terep nem új, hiszen az öt fős csapat felnőtt tagjai nagyon szeretik a sós finomságokkal töltött tepsis palacsintát, aminek a belső titkait mindig valamilyen ragu adja, leggyakrabban gombás szószt készítettünk, de került már bele borsópörkölt és a “legesleg” eddig a vegetáriánus székelykáposzta volt palacsintával körbetekerve.

Most azonban a vegán birodalom határain belül kellett maradni, ezért egy gyors kamralátogatás után már össze is állt a kép: batátás, cukkinis, lilahagymás zöldségragu, tej és tojásmentes palacsintatészta durumlisztből, vegán tejföl és sajt.

Batátás raguval töltött vegán tepsis palacsinta

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • egy közepes batáta
  • kevesebb cukkini
  • három fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 deci fehérbor
  • bors
  • római kömény
  • őrölt paprika

A palacsintához:

  • 40 dekagramm durumliszt
  • rizstej
  • szóda
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só
  • vegatejföl és vegasajt a palacsinták tetejére

Elkészítés:

Először a ragut készítjük el, mert ki kell hűlnie, úgy könnyebb tölteni. A lilahagymát tesszük először a tepsibe, kissé megfonnyasztjuk, majd mehet rá az apróra vágott batáta. Én ilyenkor már sózom, hogy engedjen a zöldség egy kis levet, de ha már kezd leragadni, akkor felöntjük egy deci fehérborral (rizligzilváni Balatonfüred-Csopak borvidékről) és lefedve pároljuk, befűszerezzük, mehet bele az őrölt paprika is.

Mikor a zöldségek megpuhultak, beleteszem az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát és beállítjuk a ragu sűrűséget, ha kell, öntünk hozzá fél deci bort vagy vizet, majd lisztszórással sűrítjük (a ragu tetejére a kezünkből óvatosan rászitálunk némi lisztet, hagyjuk kicsit főni, majd körkörös mozdulattal a szószba keverjük).

Félretesszük hűlni és bekeverjük a palacsintatésztát, majd kisütjük. Beleöntöm a tálba lisztet, felöntöm annyi rizstejjel, hogy sűrű masszává tudjam keverni kézzel vagy géppel, majd egy kevés só és olaj megy hozzá. Szódavízzel állítom be a sűrűséget. Fontos, hogy a tojás nélküli palacsintatészta, ha túl híg, akkor leragad. Olajjal vékonyan megkent tepsiben kisütöm a palacsintákat.

A töltésnél a tészták közepére halmozzuk a ragut és szorosan, a végeket lehetőleg behajtva (nekem nem mindig sikerült) tekerjük fel. Én némi reszelt sajtot is szórtam a ragura. Vékonyan olajozzunk ki egy sütőedényt (én kerámiát használtam), tegyük egymás mellé a palacsintákat, hogy érintkezzenek. A tetejüket kenjük meg tejföllel és szórjuk meg a sajttal.

Sütőtől függően 190-200 fokon 20-25 perc alatt rásütjük a palacsintákra a tejfölt és a sajtot. Kivesszük a kész finomságot és 10 perc pihentetés után (aki türelmetlen és nem fél, hogy leégeti a nyelvét az azonnal) tálalhatjuk.

Ha a receptet nem vegán formában készítjük el, akkor természetesen a palacsintatészta lehet hagyományos és a palacsinták tetejét bő tejföllel és edámi vagy trapista sajttal szórhatjuk meg, úgy még szaftosabb lehet a történet záróképe.

Kapcsolódó
Zöldségekből is készülhet pörkölt bográcsban
De még milyen finom! Az alapja készülhet hüvelyesekből vagy tökfélékből, kerüljön bele gyökérzöldség és itt is készítsünk sűrű pörköltalapot!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik