Életmód

Ezek a legjobb májvédő élelmiszerek

pixabay
pixabay
Az amerikai dietetikusok szerint a bab és a lenmag igazi csodafegyver lehet májunk egészségének megőrzésében.

A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért, ezért is fontos, hogy olyan étkezési szokásokat alakítsunk ki, amely segíti ennek a létfontosságú szervnek működését.

Az Egyesült Államokban egyre nő a májproblémákkal küzdő emberek száma, becslések szerint a felnőttek 24 százalékának van nem alkoholos zsírmájbetegsége (NAFLD), egy olyan állapot, amikor a zsír felhalmozódik a májban. A máj egészségére szakosodott dietetikusok szerint a babnak és a lenmagnak rengeteg előnye van a májunkat védő táplálkozási szokások kialakításában.

A Magyar Mezőgazdaság idézi Dr. Jinan Banna, dietetikust, aki hangsúlyozza, hogy amikor a máj egészségéről van szó, az étrend kiemelten fontos.

A máj egészsége a teljes táplálkozási mintával függ össze, nem pedig egy adott elemmel

– mondja kiemelve azt, hogy ha valaki a máj egészségét szem előtt tartva szeretne étkezni, szerinte a bab beépítése az étkezésekbe remek kiindulópont.

Dr. Banna szerint a bab rostokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül támogatják a máj egészségét. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étrend közvetlenül csökkenti a NAFLD kockázatát, és azok számára, akiknek NAFLD-jük van, hatékony kezelésként szolgál. (Fontos tudni, hogy a NAFLD visszafordítható és gyógyítható.)

Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása fontos a máj egészsége szempontjából, ezek ugyanis olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a májműködést és az anyagcserét, segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, és összefüggésben vannak a gyulladások csökkentésével.

pixabay

Komoly májvédő funkciója van a lenmagnak is, amely Andy De Santis, dietetikus szerint egyike azon nagyon kevés élelmiszereknek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek pedig jótékony hatással lehetnek a máj egészségére és különösen a nem alkoholos zsírmájbetegségekre.

A lenmag nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amelynek egyedülálló előnyei vannak a vércukorszint és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Az emelkedett vércukorszint és koleszterinszint a májbetegségek és számos más betegség kockázati tényezője

– mondja De Santis, aki kitért arra is, hogy a lenmagban magas a polifenoloknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa, amelyekről szintén kimutatták, hogy támogatják a májat.

Mindkét szakértő megismétli, hogy a máj működésének támogatása nem csak egyetlen konkrét élelmiszer fogyasztásán múlik; minden, amit eszünk és iszunk, jótékony vagy káros módon hat a májra.

Vigyáznunk kell a cukorral édesített italok fogyasztásával, valamint a telített zsírok, például a magas zsírtartalmú tejtermékek, a vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztásával, mivel ezek növelhetik vagy súlyosbíthatják a zsírmájbetegség kockázatát

– mondja De Santis. Dr. Banna ezt azzal egészíti ki, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek szintén nem tesznek jót a máj egészségének. Ehelyett a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását kell előtérbe helyezni, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat.

Kapcsolódó
Ezekkel az élelmiszerekkel alakítható ki szívbarát étrend
Együnk gyümölcsöket, kombináljuk a leveles és keresztesvirágú zöldségeket, az összetett szénhidrátokat, a növényi és sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat.
Olvasói sztorik