Otthon készült

Sokan szeretjük, mégsem tudjuk, hogy mi is a sárgaborsó

Az emberek többsége nem tudja, miből lesz a sárgaborsó. Igen, zöldborsóból.

A hántolt borsó Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követőosztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék -olvasható a Wikipédia oldalán.

A sárgaborsó tehát a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.

A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik.

Fotó:pixabay.com

A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél.

Készítése: a szakszerűen tárolt borsót hántolás előtt tisztítják, osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét.

A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.

A magyar konyha felhasználja leves, főzelék, pástétom (krém), saláta készítéshez, de ételek sűrítésére, vagy diétás, vegetáriánus ételekhez is.

Sokan nem próbálták meg, de csicseriborsóból vagy sárgaborsóból is lehet fasírtot készíteni. Különleges és finom ízvilágú, és természetesen mindenki a saját ízvilágának megfelelően tudja fűszerezni.

A téli időszakban különösen jól jöhetnek a hüvelyesekből készített, melegítő ételek. Ilyen a sárgaborsó-főzelék is, amihez bármilyen feltét illik hozzá. Vegetáriánusok kihagyják a szalonnát, és egy tápláló egytálételnek felel meg.

Címlapfotó: pixabay.com

Nagyanyáink tudománya: egészséges táplálkozás a babtól a sárgaborsóig
Anno az első és egyben legegyszerűbb szabály volt, hogy együnk Magyarországon honos élelmiszereket.
Olvasói sztorik