Otthon készült vasárnapi ebéd

Így készül a saláták királynője

Bulgursaláta grillezett tofudarabkákkal: főételnek és köretnek is telitalálat a húsmentes napokra vagy akár a vasárnapi ebédnél.

És, hogy miért királynő? Mert szelíden, de határozottan parancsol rendet az ízek világában. A főtt és a nyers hozzávalókat úgy rendezi el, hogy a gasztronómia birodalmában megszületik a harmónia.

Mi most vegalakomát rendeztünk és köretként fogyasztottuk rántott cukkini és rántott vegánsajt mellé. (A panírozásnál a tojást csicseriborsó lisztből készült palacsintatészta helyettesítette.) Dresszing is készült besamel mártásból (margarinnal és rizstejjel), kevés mustár és kókuszolaj-, szójalapú krém hozzáadásával.

Nem egy kezdőszint, de akinek a családjában él egy vegetáriánus, egy vegán, egy 10 éves koráig tejérzékeny srác és egy salátamániás kamaszlány… nos, ott a háziúr szakácskönyve ilyen különlegeségekkel is gazdagodik, egy vasárnapi ebédnél pedig rabul ejt mindenkit.

Mutatjuk a művet.

Bulgursaláta grillezett tofudarabkákkal

Hozzávalók

  • 15-20 deka bulgur
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 konzervkukorica
  • 1 darab kápiapaprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 2-3 szelet tofu
  • petrezselyem
  • bors

Elkészítés

Megfőzzük a bulgurt, ahogy a rizst szoktuk (nálunk a rizsfőzőben két ujjnyira lepi el a sós víz). A tofuszeleteket meggrillezzük, ízlés szerint, lehet egészen aranybarnára. Mivel a tofunak az ég világon semmi íze nincs, ezért még a sütés előtt ízesíteni kell. Én megsóztam, megborsoztam és kevés olivaolajat tettem alá, ami szintén ízesít, de lehet használni bármilyen kedvelt zöldfűszert, fokhagymaport is. A megsütött tofuszeleteket apró kockákra vágjuk és a bulgurhoz adjuk. A serpenyőben, amiben ízes pörzsanyag keletkezett, átforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát, én margarint tettem alá, amolyan vajhelyettesítőként. A kissé megpárolt kukoricát is a salátába keverjük és jöhet az apróra vágott vöröshagyma. Ismét egy kevés margarinnal indul a dinsztelés, elég neki pár perc, nem kell vajpuhára párolni.

Most pedig érkeznek a nyers hozzávalók. A kápia paprikát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk és az egészet jól elkeverjük. A fűszerezését és nedvességét a sült-főtt hozzávalók adják meg a salátának. A tofu és az a margarinmennyiség, ami a kukoricával és a hagymával belekerült. De a biztonság kedvéért, és persze mártogatósnak is készítettünk dresszinget.

A dresszing

Alapnak besamelt készítettem tejfélék nélkül. Nagyjából 10 deka margarint hevítettem, ment bele két evőkanál liszt, egy kicsit sütöttem a zsiradékban, majd felöntöttem 7 deci rizstejjel, fűszereztem sóval, fehérborssal és szerecsendióval, majd felforraltam, hogy besűrűsödjön. Mivel a növényi alapanyagoknak a fasorban sincs a zsírtartalmuk a tejfélékhez képest, ezért a végén még kellett egy teáskanál keményítőt kikeverve beleönteni. (Egyébként minden szósz sűrítésénél lehet ezzel a színtelen, szagtalan porral játszadozni.) A besamelből egy merőkanállal kiszedtem a mártogatóstálba (a többi ment pihenni a másnapi lassagne projekthez). Egy kávéskanál cseh mustár és három teáskanál kókuszolajos, szójás vegakrém ment hozzá, kellett még egy kis só, citrom nagyon jól állt volna neki, de épp elfogyott.

Kapcsolódó
Így készülnek hamis túrógombócok túró nélkül
A tradicionális túrógombócot bizonyára sokan ismerik, de mi van akkor, ha nincs túró vagy van egy vegán és egy tejérzékeny a családban?

Sajnos a dresszinget nem tettem a tányérra, gondoltam az ebéd után majd valahogy lefotózom, de megette a család…

Konklúzióként pedig csak annyit, hogy nekem a kedvenc ételem a harcsapaprikás túrós csuszával vagy juhtúrós galuskával, egy hete pedig olyan  vörösboros marhapörköltet főztem, hogy apósom és a testvére csak azért nem veregették meg a vállam, mert nem akarták letenni a villát. De épp itt az ideje, hogy minden húsevő megszeressen és megtanuljon húsmentesen is étkezni. A szervezetnek is jót tesz, ha akár több napon át  vegetáriánus, vegán ételek kerülnek az asztalra, a bolygónknak pedig a jövője függ attól, hogy megtanulunk-e mértéket tartani a nagy zabálásban, a fogyasztásban.

Kapcsolódó
A húsmentes étkezések nagyágyúja a kölesfasírt
Tökéletes húsmentes étkezéshez, laktató, krémes állagú, és ízlés szerint gazdagítható. Ételérzékeny, fogyókúra, fitnesz, vegán és egyéb étrendek központi eleme lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik