Otthon készült

Ennivaló természet: zöldségfasírt, a téli vitaminbomba

Gazdaságos, vitamindús és gyerekjáték elkészíteni.

A fasírt, vagy fasírozott, vagy vagdalt az egyik talán legnépszerűbb magyar húsétel. Ennek formájára készül a zöldségfasírt is – csak éppen hús nélkül. Talán nem szerencsés fasírtnak nevezni, mert  abban hús van, ebben pedig nincs. A zöldségropogós név sem biztos, hogy telibe talál, így egyelőre marad a fasírt, de nem is ez a lényeg, hanem a tartalom!

Csupa reszelt gyökérzöldség: van, aki jobban szereti, ha több benne a sárgarépa, nálunk a petrezselyemgyökér és a paszternák viszi a pálmát, de legalábbis én azt szeretem legjobban, ha ők vannak benne túlsúlyban.

Ízesítője olykor a körömvirág- vagy bársonyvirág-szirom, télidőn természetesen szárítva, nyáron viszont frissen!

Egyszerű, gazdaságos, vitamindús fogás, akár vacsoraételnek, de kerülhet szendvicsbe, uzsonnás dobozba, krumplifőzelékre feltétnek. És elárulok egy titkot is: igaz, hogy csak „gyökerek”, de nálunk évek óta bekerültek a téli ünnepek nevezetes fogásai közé, mert a család növényevő tagjai beszavazták őket. Kinek a rántott hal, kinek a fokhagymás oldalas, kinek pedig a zöldségfasírt. Vagy együtt a három!

Zöldségfasírt

Hozzávalók:

  • 30 dkg vegyes gyökérzöldség (zeller, fehér- és sárgarépa, paszternák, ami éppen kéznél van)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, kakukkfű, szurokfű
  •  8-10 dkg zabpehely
  • 2 tojás
  • a sütéshez: olaj vagy zsír

Elkészítése:

  • A megtisztított gyökérfélét  nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  • Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát.
  • Megsózzuk, beleütjük a tojásokat és a felaprított fűszerekkel ízesítjük.
  • Annyi zabpehellyel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és néhány órára lefedve pihentetjük, hogy zabpehely jól megdagadjon, magába szívja a nedvességet.
  • A masszából olajos tenyérrel pogácsákat formálunk, alaposan összenyomkodjuk, majd forró zsiradékban, vagy sütőpapírral borított tepsin, olajjal megspriccelve 200 fokon  mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
  • Készülhet tojás nélkül is,  ekkor még erősebben nyomkodjuk össze a pogácsákat, és tepsiben süssük, félidőn egy lapát segítségével fordítsuk meg, hogy szép pirosra süljön.

További remek receptek a Rózsakunyhó oldalán találhatók.

Szerző: Halmos Mónika fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője

Kapcsolódó
Nagymamáink nyomán így készül a tökéletes fasírt
Vagy kicsit jobban megsül, vagy túl kemény, vagy nem sül át a közepe, vagy nem elég jó az íze, vagy épp túl olajos… Valahogy nehéz eltalálni, hogy
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik