Otthon készült vasárnapi ebéd

Négy köret, amivel izgalmassá tehetjük étkezéseinket

Pixabay
Pixabay
Hármat pedig a diétás étrendbe is beépíthetünk.

Ha a rizs, burgonya, tészta hármasságát már egy kicsit unjuk és ezek variációi sem elégítik már ki gasztronómiai kívánságainkat, érdemes a gabonák világában szétnézni, mert bizony egyszerű, de nagyon izgalmas köreteket tudunk itt is készíteni. Most bemutatjuk azt a négy köretfajtát, amit a magyar konyha szinte minden ételéhez párosíthatunk.

Puliszka

Majdnem feledésbe merült, hagyományos étele volt ez a paraszti konyhának, ami az erdélyi tájakon juhtúróval és szalonnával főételként sosem vesztett népszerűségéből. A közelmúlt gasztroforradalma olasz földről importálta vissza a receptek közé polenta néven.

Pixabay

Krémes változatát gyakorlatilag minden olyan ételhez felszolgálhatjuk köretként, amit burgonyapürével is fogyasztanánk. Tokányokhoz, ragukhoz és sültekhez is kiváló köret, szórhatunk rá reszelt sajtot, pirított hagymát, szalonnapörcöt is.

Elkészítése:

Egy liter vízhez nagyjából 250 dekagramm puliszka kell. Feltesszük a megsózott vizet főni, és mikor már meleg, beleszórjuk a kukoricadarát, majd folyamatosan kevergetni kezdjük. A forrás közelében már sűrűsödik, hasonlóan, mint mikor tejbegrízt főzünk. Nagyjából 15-20 perc alatt megfő a dara, ha sűrűnek találjuk, közben hígíthatjuk még vízzel, hogy elérjük a kívánt, pürés állagot. Ha nem elég sós, a végén még sózhatjuk, sőt, egy kis bors is jól áll neki.

Kapcsolódó
Egészséges és nagyon menő a puliszka
Túróval, tejföllel sajttal rétegezve és sütőben megsütve pazar főételt kapunk.

Köles

Ez az étel is része volt az ősi, magyar konyhának, de ma már nem jellemző, hogy az ebédek része lenne, pedig nagyon egészséges, tápláló és a diétás korszaknak is fontos körete lehet. Sőt, a kölesből nagyon finom, édes kásákat is készíthetünk mazsolával, lekvárral, mézzel.

Elkészítése:

Kétszer annyi vizet teszünk a köles mennyiségéhez és feltesszük a tűzhelyre, mikor felforrt, takarékra vesszük a lángot és hagyjuk megdagadni, hasonlóan, mint a rizst. Ekkor már elkezdjük kevergetni, ha nem elég a víz, még pótoljuk, mert teljesen szét kell főnie, kásás állagúra. A főzés közben apríthatunk bele hagymát, fokhagymát, borsozhatjuk és pirospaprikával is ízesíthetjük, csilivel pedig pikáns ízvilágot adhatunk neki. Szaftos ételekhez kíváló, de akár zöldséges fasírtalapnak is felhasználhatjuk.

Bulgur

A keleti konyhákból érkezett hozzánk, főként Törökországban népszerű ez az étel, ami gyakorlatilag tört búza és hasonlóan készítjük el, mint a rizst. Nagy mennyiségű rostokat, fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, igazi fitneszétel. Hidegen salátákat is készítenek belőle, melegen pedig gyakorlatilag minden olyan ételhez fogyasztható, amit rizzsel ennénk meg.

Elkészítése:

Amíg nem volt rizsfőzőnk, mindig kevés olajon kicsit megforgattuk a rizst, majd utána öntöttük fel vízzel. Így teszünk a bulgurral is. Nem kell úgy megsütni, mint a tarhonyát, de néhány percig süssük az olajon, majd kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel és pároljuk puhára.

Kuszkusz

Ez is közel-keleti, arab étel, de ma már az egész világon népszerű. A kuszkusz főként finomra őrölt durumbúza. Ez az étel is – a bulgurhoz hasonlóan – lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, tökéletes diétás köret, és a felhasználási módja is épp olyan sokszínű. Szinte minden ételünk mellé odatehetjük köretnek, gazdagítva zöldhagymával vagy friss zöldségekkel.

Pixabay

Elkészítése:

A kuszkuszt nem kell főzni, csak forrázni. Dupla mennyiségű vizet forralunk és egy olyan tálba tesszük a darát, amit le tudunk fedni. Megsózzuk, majd ráöntjük a forró vizet és lefedjük. Öt perc alatt magába szívja a vizet a kuszkusz, és már kész is a köretünk.

Ha a hagyományos köreteink mellé csak ezt a négyet odatesszük, igazán izgalmassá tehetjük a jól megszokott receptjeinket és még változatosabb heti menüt tudunk megtervezni. Egy ünnepi menüsor összeállításánál pedig mi lehetünk a gasztronómia vagányai.

Ízletes kalandozást kívánunk!

Kapcsolódó
Grillezett zöldségekkel göngyölt harcsafilé, polentával és kapormártással
Itt a grill-szezon, kezdjünk neki az újdonságoknak, varázsoljunk ínyenc falatokat az asztalra!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik