Otthon készült

Étel-újrahasznosítás: 5 recept maradék krumplipüréből

Főzhetünk így is! Miközben a konyhánkban az étel-hulladék mennyiségét egyre tudatosabban csökkentjük, aközben a kreativitásunk is nőni fog!
Korábban a témában:

Kétféle háziasszony biztosan létezik, az egyik az, aki jó előre gondosan eltervezi, melyik nap mit főz. Egy-két hétre összeírja a hozzávalókat, aztán tudatosan, a legjobb árakon és helyeken bevásárol. Mások kevésbé előrelátóak, ők inkább ad-hoc mód vásárolnak, napról napra abból gazdálkodnak, amit éppen a hűtőben vagy a kamrában találnak.

Egy biztos: a szakemberek szerint tudatosabb tervezéssel energiát, időt és pénzt spórolhatunk meg – a konyhában is

Vannak, akik napokra előre megfőznek, aztán elrakják a mélyhűtőbe, állítólag így is lehet a konyhapénzből lefaragni. Amerikában ezt a módszert is a tökélyre fejlesztették, ott már kitalálták az egy hónapban egyszer főzök – technikát.  A lényege, hogy havonta egyszer vagy kéthetente egyszer használják a konyhát, ilyenkor több étel is készül, aztán minden megy a fagyasztóba. (El nem tudnám képzelni a gyakorlatban, de most mindegy is…) Egy biztos, annyit érdemes háziasszonyként ebből is megtanulni, hogy egy bevásárlással, hasonló alapanyagokból számtalan különböző fogás is főzhető. Tényleg lehet tudatosabban tervezni! Gondoljuk csak bele, mi mindenre felhasználható például a darált hús, vagy a bolognai mártás…

Ugyanez igaz a főzésre is – egy alapanyagból több napra előre tervezve, több ételt is készíthetünk

Ráadásul nem egyszer van úgy, hogy nem is tudjuk pontosan kiszámítani, miből mennyi fogy majd. A minap is, ebéd után egy kis lábosnyi krumplipüré megmaradt. Ahhoz kevés volt, hogy újra lecsót vagy pöröltet készítsek mellé, nem beszélve arról, hogy a másnapos, fásult tört krumpli mennyire nem finom… A kutya sem ehet burgonyát, kidobni élelmiszert nem szoktam, ha lehet, újrahasznosítom.

Csak egyszer kell nekiállni pucolni! (Forrás: pixabay)

Kész szerencse, hogy mennyi, de mennyi főétel alapanyagaként szolgálhat egy hűtőben tárolt tört krumpli-maradék!

Nevezhetjük ezt étel-újrahasznosításnak  – amivel nem csupán az ételhulladék mennyiségét minimalizálhatjuk a konyhánkban, de energiát is spórolhatunk, és közben háziasszonyként növelhetjük a  kreativításunkat is.

De érdemes eleve több krumplit főzni – hogy aztán másnap új ételt készíthessünk a maradékból

Ráállhatunk arra a pofonegyszerű módszerre is, hogy igyekszünk eleve úgy főzni, hogy eleve nagyobb adagot készítünk el, hogy egy részét másnap is felhasználhassuk! Több burgonyát pucolunk és főzünk meg, aztán eldobozoljuk a maradékot, másnap akár ezek közül a receptek közül is valamelyiket elővesszük:

1. Zöldfűszeres burgonya fasírt

  • 50 dkg főtt burgonya
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt /rizsliszttel + egy evőkanál rozsliszttel készítve gluténmentes
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
  • 5 evőkanál tej
  • zöldfűszerek – friss lestyán és snidling, petrezselyem vagy bazsalikom (vagy amit a kertünkben frissen találunk)
  • olaj

A maradék tört burgonyánkat beletesszük egy tálba, összedolgozzuk a tojásokkal, a reszelt sajttal és a frisse vágott zöld fűszerekkel. Összekeverjük, majd pogácsákat formálunk a masszából. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába (én ezt kihagyom) aztán forró olajban kisütjük.

2. Nudli baracklekvárral

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • olaj

Ha már adott a főtt krumplink, akkor liszttel és tojással, sóval összekeverjük, és már kész is a tésztánk.  Feltesszük a vizet forralni, kis sót dobunk bele, majd zsemlemorzsából elkészítjük a prézlit (olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát). Elkészítjük a tésztát, majd lisztezett deszkán fél centis vastagságúra sodorjuk és vékony csíkokat vágunk belőle. Aztán egyenként a kezünkkel kicsit meghengergetjük, végül a lobogó vízben megfőzzük. Ha kifőtt, mehet bele a prézlibe. Fahéjas porcukorral, baracklekvárral tálaljuk.

3. Spenótos gnocchi

  • 50 dkg krumpli
  • 20 dkg spenót
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • vaj
  • csipet szódabikarbóna
Pixabay

Ami nálunk a nudli, az az olaszoknál a gnocchi. Az elkészítés módja nem sokban különbözik a fentebb leírt nudliétól, leginkább a formája más. Sokkal finomabb lesz, mint a bolti mirelit változat, érdemes kipróbálni! A tört krumplit feldobjuk apróra vágott, vajon megpirított spenóttal. Majd lobogó forró vízben, ahogy a nudlit, kifőzzük. Külön öntet nem is kell hozzá, csak reszelj hozzá valami finom sajtot, és kész!

4. Dödölle – zalai módra

  • 70-80 dkg tört burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. napraforgó olaj (vagy zsír), só,
  • 3 ek. tejföl

Ha elég sok főtt krumplink maradt, akkor készíthetünk belőle akár dödöllét is, zalai módra, tepsiben átsütve, jó sok hagymával. A finomság receptje itt megtalálható.

5. Medvehagymás krumplis pogácsa

  • 20 dkg főtt burgonya
  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 kávéskanál só (ízlés szerint)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • medvehagyma
Medvehagymás pogácsa – MTI-fotó: Kálmándy Ferenc

A főtt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a vajat, a sütőport, a sót, az 1 tojást és a tejfölt, majd apróra vágott medvehagymával megbolondítjuk. (Tavasszal mindig teszek el a mélyhűtőbe.) Hideg helyen pihentetjük a tésztát, majd háromszor hajtogatjuk, végül megkenjük tojással, aztán 30 percig pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, és előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. (Sütési hőfok: 170°C)

Címlapkép: Pixabay

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.