Otthon készült

Grillezett zöldségekkel göngyölt harcsafilé, polentával és kapormártással

Hamarosan itt a grill-szezon, lendüljünk neki az újdonságoknak. Bővítsük gasztronómia kínálatunkat és próbáljunk ki új ízeket.

Hozzávalók 4 főre

  • 60dkg harcsafilé
  • 3-4 fej gomba
  • 1 db cukkini
  • 1-2 db kaliforniai paprika
  • 2db paradicsom
  • kakukkfű
  • bors
  • 1db citrom
  • Polenta
  • 20dkg kukoricaliszt
  • 5dl víz

Fehérboros kapormártás

  • 1 csokor kapor
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 db húsleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fehérbors
  • citromlé
  • fehérbor
  • víz (vagy tej)

Elkészítés

A harcsa filéket hosszában szétvágjuk, sózzuk, borsozzuk, a citromot kettévágjuk és a levével enyhén megcsurgatjuk, majd egy pár percet pihentetjük. Ez idő alatt elkészítjük a grill zöldséget mellyel a halat töltjük. Az összetevőket megmossuk, majd vékony hasábokra vágjuk, a paradicsomot karikázzuk máskülönben szét fog esni és veszt az esztétikai értékéből. Egy közepes serpenyőben kevés olivaolajat hevítünk, majd rátesszük a zöldségeket. Enyhén sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megbolondíthatjuk némi friss fokhagymával és kakukkfűvel. Majd ha mindez megvan, a halszeletekre halmozzuk és feltekerjük. Egy másik serpenyőben úgyszintén olivaolajat hevítünk és a haltekercseket bele helyezzük, figyeljünk arra, hogy ahol a feltekerést befejeztük az a rész kerüljön alulra különben szét fog esni. közepes lángon, fokozaton pár percig sütjük, majd óvatosan megforgatjuk, hogy minden oldala szép sült legyen, Sütés közben kevés ciromlevet facsarjunk rá. Mikor minden oldalán elvégeztük a sütést, még pár perce takarjuk le egy fedővel, hogy a hő a hal belsejét is átjárja.

Elkészítjük a köretet:puliszka nálunk,polenta az olaszoknál, meg még a világ jó néhány táján.

Percek alatt elkészül, igazán olcsó, de a legnagyobb érdeme, hogy számtalan módon elkészíthető.

A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát beleöntjük egy fóliázott, kerek hőálló tálba, vagy egy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatjuk galuskának. Tetszés szerint elkészíthető, én most javasolnám, hogy tegyük egy tálba, mert utána tálaláskor egy szelet polentára fogjuk ráhelyezni a halunkat.

Jöhet a mártás

A kaprot jól megmossuk, majd apróra felvágjuk, ha szárítottat használunk, akkor ezt megúsztuk. Egy serpenyőben a margarint felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, világos színűre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük, és még pár percig kevergetve tovább pirítjuk. A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízben (tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült mártás), majd a kapros liszthez öntjük, és állandó keverés mellett simára keverjük. Ezután ízesítjük a borssal, citromlével, majd pár percig szép lassan főzzük, és közben többször megkeverjük. Végül állandó keverés mellett hozzákeverjük a tejszínt, fehérbort és alaposan kiforraljuk.

Az ínyenc falatokért köszönet Keresztúri Gábornak, a szendehelyi Szepi Fogadó séfjének.

Olvasói sztorik