Otthon készült

Füstölt halat ennél? Készíts házilag halfüstölőt!

A horgászok nagyobbik része nem csak fogni, hanem enni is szereti a halat, füstölt változatban különösen.

Az is igaz, hogy a pecásokon kívül sokan szeretjük még az egészséges halhúst. A füstölt hal igazi kuriózum, mellesleg nagyon drága, így némi szerény ráfordítással, egyszerűen barkácsolhatunk halfüstölő berendezést.-

Melegen vagy hidegen?

Alapvetően két füstölési mód létezik, az egyik a meleg, a másik pedig a hideg füstölés. A meleg füstölés során a tartósítani (ízesíteni) kívánt termékkel közvetlenül egy légtérben van a parázsló fából áramló hő és füst.

halfustolo3

A hideg füstölési eljárás során a tűztér és a füstölési tér elkülönül. Itt a füst nem közvetlenül, hanem egy hosszabb csövön, már lehűlt állapotban érkezik a füstölésre váró halakhoz. Az előbbi eljárás sokkal rövidebb ideig (a füstölő méretétől és a halak mennyiségétől függően), néhány tíz perctől két-három óráig tart. Ezzel szemben a hideg füstölés akár 24 órát vagy még hosszabb ideig is eltarthat. Míg a meleg füsttel kezelt halak csak néhány napig, a hideg füsttel kezeltek akár hetekig is fogyaszthatók.

A halfüstölő berendezés elkészítése

Füstölőháznak megfelel  egy 300 x 400 x 250 mm nagyságú, 1 mm lemezvastagságú alumínium doboz, melynek fedele is készülhet ugyanebből az anyagból. A haltartó rácsot 3 mm átmérőjű saválló pálcából készíthetjük, elhelyezése a doboz aljától 70 mm-re elhelyezett tartófülekre történik. A takaró tálca (fűrészpor letakarásához) egy kereskedelemben kapható alumínium grilltálca lehet. A fűtés megoldható denaturált szesszel vagy egyszerű camping gázfőzővel.

halfustolo2

Pácolás

Ami nagyon fontos: a halrácsra kerülő halakat előzőleg pácolni kell! 8 liter pácléhez a következők szükségesek: 8 evőkanál só, 2 ek. cukor, 6 db babérlevél apróra törve, 3 ek. egész bors, 2 ek. mustármag, 3 ek. borókabogyó, 2 ek. ecet, 1 ek. morzsolt kakukkfű, 1 ek. morzsolt rozmaring, 1 csipet kapor, 1 db fokhagyma összezúzva.

Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől nem lesz savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe 12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla a ráragadt bors és mustármagokat. Csak száraz felületű halat füstöljünk.

halfustolo4

Hogyan füstöljünk?

A doboz aljára rakunk 2-3 marék keményfa fűrészport, amibe teszünk néhány szem borókabogyót, majd letakarjuk az alu grilltálcával. Ezután jöhet a haltartórács a helyére, majd a doboztető is és begyújtjuk a gázégőt. A füstölés ideje: 20 – 25 perc, mely függ a halszeletek, illetve a halak nagyságától, vastagságától és a saját ízlésünktől.

A halfüstölő és a füstölt hal készítésének leírását köszönjük Jolsvai Józsefnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik