Otthon készült

Késő nyári csemege a zalai szilvás kukoricamálé

Nevezik kukoricaprószának vagy szilváslepénynek is, de a lényeg, hogy könnyű elkészíteni és rendkívül laktató.
Korábban a témában:

Édes és kicsit sós is egyszerre, és mivel kefírrel és kukoricalisztből, kevés cukorral készül, kifejezetten laktató, ráadásul Zalában ez hagyományosan gluténmentes étel. Leves mellé, főételként is fogyaszthatjuk, akár a szilvás gombócot, mert nem kifejezetten desszert.

Jellemzően friss szilvával – lekvárral vagy frissen szedett, kimagozott gyümölcsből, esetleg befőttből – készítik, de mennyei barackból, sőt meggyel is. Szerte Zalában jellemzően kukoricalisztből sütik, de a szilvamálét ismerik az Őrségben is, ott búzalisztből keverik ki a tésztáját.

Zalai szilvás kukoricamálé – Fotó: Pais-H Szilvia

Mi a zalai máléra esküszünk – mert a kukoricaliszt finom

A legfinomabb akkor, ha frissen szedett szilvával, szigorúan fahéjasan, és kefirrel készítünk el.  Íme, a jól bevált a recept.

Hozzávalók

  • 1 kg szilva (magozott)
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg búzadara vagy riszliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 450 g kefir vagy aludttej
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítése

A kukoricalisztet, sót, cukrot, sütőport, fahéjat, a tojást, az étolajat és a kefirt  vagy aludttejet robotgéppel összekeverjük. Hagyjuk állni legalább egy órán át, hogy a kukoricadara megdagadjon. Ha riszliszttel – vagy sima búzaliszttel csináljuk, nem kell várni.

A híg tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd a kimagozott – fahéjas cukorban megforgatott – szilvákat a tészta tetejére tesszük. Ha belemerül a szilva a híg tésztába annál jobb!

180-200 fokon, légkeveréssel sütjük 20-25 percig. Ha barnulni kezd, villával ellenőrizzük. Ha közepe is megsült, a tetejét porcukorral meghintjük, majd tálaljuk.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.