Otthon készült

Joghurtos, szilvás süti, ami biztos, hogy feldobja a napunkat

Jó hír, hogy ha kedvünk tartja, ezt a sütit megspékelhetjük diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyival.

A méltánytalanul elhanyagolt szilváról érdemes többet megtudni.

Az AgriLife Research élelmiszer-tudósa például összehasonlította az áfonya beltartalmát csonthéjas gyümölcsökkel. Kiderült, hogy a mintegy 100 féle szilváéval nektarinnal és őszibarackkal  a betegségekkel összefüggő fitonutritiensek és antioxidánsok mennyisége ezekben a gyümölcsökben eléri vagy meg is haladja az áfonyában található mennyiséget.

Együnk több szilvát, nyersen vagy éppen sütiben. Az alábbi receptet a Ketkes oldalán találtuk, érdemes kipróbálni. Ebből egy kis adag finomság lesz, ha nagyobb tepsivel szeretnél készíteni, duplázd meg a hozzávalóka

Hozzávalók

  • 50 dkg szilva,
  • 2 db tojás,
  • 1/2 bögre cukor,
  • 1/2 bögre liszt,
  • 125 g natúr joghurt vagy tejföl,
  • 1 teáskanál rumaroma,
  • 1 teáskanál sütőpor.

Elkészítés

Mossuk meg a szilvát, válasszuk ketté mindegyik darabot, távolítsuk el a magot. Verjük fel egy tálban mixerrel a tojásokat, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot. A lisztet szitáljuk át és keverjük bele a sütőport, öntsük hozzá a tojásokhoz és keverjük jól össze. A joghurtot vagy a tejfölt habarjuk  össze mixerrel majd tegyük bele a tésztába, ízesítsük rumaromával. Kenjünk ki vajjal, majd szórjunk meg liszttel egy kisebb sütőformát, helyezzük bele a szilvát, öntsük rá a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Amikor megsült vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral ízlés szerint.

Jól illik hozzá a diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyi.

A nagymama szilvás gombócának titka
Itt a szilvaszezon, mikor készítsünk, ha most nem?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik