Otthon készült

Joghurtos, szilvás süti, ami biztos, hogy feldobja a napunkat

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 08. 07. 19:16

Jó hír, hogy ha kedvünk tartja, ezt a sütit megspékelhetjük diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyival.
Korábban a témában:

A méltánytalanul elhanyagolt szilváról érdemes többet megtudni.

Az AgriLife Research élelmiszer-tudósa például összehasonlította az áfonya beltartalmát csonthéjas gyümölcsökkel. Kiderült, hogy a mintegy 100 féle szilváéval nektarinnal és őszibarackkal  a betegségekkel összefüggő fitonutritiensek és antioxidánsok mennyisége ezekben a gyümölcsökben eléri vagy meg is haladja az áfonyában található mennyiséget.

Együnk több szilvát, nyersen vagy éppen sütiben. Az alábbi receptet a Ketkes oldalán találtuk, érdemes kipróbálni. Ebből egy kis adag finomság lesz, ha nagyobb tepsivel szeretnél készíteni, duplázd meg a hozzávalóka

Hozzávalók

  • 50 dkg szilva,
  • 2 db tojás,
  • 1/2 bögre cukor,
  • 1/2 bögre liszt,
  • 125 g natúr joghurt vagy tejföl,
  • 1 teáskanál rumaroma,
  • 1 teáskanál sütőpor.

Elkészítés

Mossuk meg a szilvát, válasszuk ketté mindegyik darabot, távolítsuk el a magot. Verjük fel egy tálban mixerrel a tojásokat, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot. A lisztet szitáljuk át és keverjük bele a sütőport, öntsük hozzá a tojásokhoz és keverjük jól össze. A joghurtot vagy a tejfölt habarjuk  össze mixerrel majd tegyük bele a tésztába, ízesítsük rumaromával. Kenjünk ki vajjal, majd szórjunk meg liszttel egy kisebb sütőformát, helyezzük bele a szilvát, öntsük rá a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Amikor megsült vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral ízlés szerint.

Jól illik hozzá a diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyi.

A nagymama szilvás gombócának titka
Itt a szilvaszezon, mikor készítsünk, ha most nem?
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. július 31.
Sztaracsek Ádám, a Jánoska Cukrászda cukrásza által készített, Magyarország tortájának választott Komáromi kisleány elnevezésû torta egy szelete az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezõinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2018. július 31-én. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.