Otthon készült

A Camembert sajt a magyarok legkedveltebb grillétele

Petra Šolajová/pixabay
Petra Šolajová/pixabay
A legjobb 5 közé került a gomba és a cukkini is, de a húsok sem merültek feledésbe.

Közel 1500 internetező véleménye alapján készült a Mit eszik az ország? nagy grillfelmérése. A kutatás nagy meglepetést hozott, megmutatta, hogy itthon legszívesebben sajtot teszünk a grillrácsra, de a húsok mellett a legjobb 5 közé került még gomba és cukkini is.

Kapcsolódó
Három grillezett burgonya recept, amit vétek lenne kihagyni
A burgonya finom, a grillezésnek szezonja van. Miért ne kombinálnák őket?

A grillezett camembert sajt lett a magyarok legnépszerűbb grillétele, második helyezett a barbecue tarja, amelyet a gombafejek grillen követnek – derül ki a Mit eszik az ország? nagy grillfelméréséből. Az eredmény azt mutatja, hogy a zsírszegény életmódra törekvők, valamint a vegetáriánusok és vegánok által is fogyasztható grillfogások összesített népszerűsége meghaladja a klasszikus húsételekét.

Így néz ki a 2021-es toplista:

 1.  Camembert sajt grillen 41,6%
 2. BBQ tarja 36%
 3. Gombafejek grillen 34,8%
 4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé 34,2%
 5. Grillezett cukkini 33,3%
 6. Grill hamburger – marhahúspogácsa 31,9%
 7. Bajor grillkolbász 31,2%
 8. Kolbászok (magyaros) 31,1%
 9. Saslik (hús és zöldségek nyárson) 29,4%
 10. Krumpli alufóliában 26,8%
Pexels.com

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatták ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grill receptek és számos gasztro tipp is várta őket. A felmérést országszerte közel 1500-an töltötték ki, hozzávetőlegesen 70%-ban nők, 30%-ban férfiak. A válaszadók jóval többen kisebb településekről szavaztak, mint a fővárosból és más nagyvárosokból.

A camembert sajt minden településtípusnál a legnépszerűbb, kivéve a nagyvárosokat, ahol első lett a mézes-mustáros csirkemellfilé. A voksolók fele havonta 1-2 alkalommal sütöget, 31 százalék hétvégenként, és alig akadt, aki még sosem próbálta a grillezést.

Meglepő számomra, hogy nem hús nyerte a szavazást, és nagyon örülök, hogy nemcsak a hagyományos ételek szerepelnek a győztes listán, hanem egyre bátrabban kísérletezünk új ízekkel, alapanyagokkal

– összegezte Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója.

Pexels.com

Női kedvencek

A felmérés érdekessége, hogy két nemek szerinti allistát is készítettek a szervezők. A nők körében a tarját a grillezett cukkini váltotta fel, így a top 3 női kedvenc közé húsos grillétel nem került be.

 1. Camembert sajt grillen
 2. Grillezett cukkini
 3. Gombafejek grillen
 4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé
 5. Krumpli alufóliában

Férfi toplista

A férfiaknál vezet a BBQ tarja, második a bajor grillkolbász, harmadik helyezett a grill hamburger (marhahúspogácsa).

 1. BBQ tarja
 2. Bajor grillkolbász
 3. Grill hamburger – marhahúspogácsa
 4. Kolbászok (magyaros)
 5. Csevapcsicsa parázson

Az idősebb korosztályok kedvencei között valamivel több hús bukkan fel, mint a fiatalabb válaszadóknál. Az említett marhahúspogácsa inkább a legfiatalabb korosztályban népszerű, míg a kolbászok, csirkeszárnyak és BBQ ételek inkább az 50 év feletti korosztályban tarolnak.

Pexels.com

A felmérésből az is kiderült, hogy az egyedülállóknál és a párkapcsolatban élőknél szintén a camembert nyert, ezt a házasoknál néhány szavazattal felülmúlta a BBQ tarja. A magyarok leginkább csirkét, sertést és kész hentesárut (virslit, kolbászt, hamburgerhúst) szeretnek grillezni, és a fokhagymás, a mustáros, valamint a magyaros pácot részesítik előnyben.

A legtöbben faszenes grillen, tárcsán vagy elektromos grillen készítik el ezeket az ételeket, saját bevallásuk szerint havi egy-két alkalommal, főleg hétvégente.

Milyen húst grillez?
* Csirkét 75%
* Sertést 54%
* Kész hentesárut 32%

Milyen pácot használ?
* Fokhagymás 56%
* Mustáros 46%
* Magyaros 42%

Hogyan grillez?
* Faszenes grillen 58%
* Tárcsán 35%
* Elektromos grillen 32%

A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort. Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg

– állapította meg Dr. Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik