Otthon készült

9 különleges grill recept a libamájas rablóhústól a sült harcsaszeletig

A grillen sütött ételek íze semmi máshoz nem hasonlítható, ráadásul remek baráti, családi program az ínyencségek elkészítése.

A ketkes.com segítségévelt összegyűjtöttük a legjobb grill recepteket, hogy mindenki találhasson közöttük olyat, amely elnyeri a tetszését!

Kapros gombafejek roston sütve

Hozzávalók: 75 dkg közepes nagyságú csiperke gomba, 10 dkg vaj, 1 csomag kapor, só, törött bors.

A megmosott gombafejeket sózzuk, az előzőleg eltávolított gombaszár üregébe törött borsot hintünk, majd egy kevés finomra vágott kaprot teszünk bele. Utána minden gombafejbe egy-egy csipetnyi fagyos vajat helyezünk. A grillsütőbe nyílásukkal felfelé sorban berakjuk a gombafejeket és puhára pirítjuk. Főételként adhatjuk petrezselymes párolt rizs körítéssel, de különböző roston sült húsok mellé kiegészítésként is tálalhatjuk.

Fotó: hss.com
Fotó: hss.com

Hátszínszelet sült hagyma karikákkal

Hozzávalók: 5 db 20 dkg-os hátszínszelet, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, só, törött bors, kevés liszt.

A hátszínszeleteket pár órával a sütés előtt kissé kiverjük, inas széleiket bevagdaljuk és előfűszerezzük. Ezt úgy végezzük el, hogy a szeleteket sóval, törött borssal megszórjuk, kevés mustárral bekenjük. A szeleteket ezután porcelánedényben egymásra rakva a hűtőszekrénybe tesszük. Néhány órai pihentetés után az előkészített hátszínszeleteket a forró grillsütőbe téve mindkét oldalukon olvasztott zsírral megkenve félig megsütjük. Közben bő forró zsírban a gyengén meglisztezett, karikára vágott hagymát aranysárgára sütjük és szűrés után szétterítjük, hogy ropogós maradjon és ne váljék keserűvé. A hátszínszeleteket a grillsütőből kivéve azonnal tálaljuk sült burgonya és saláta díszítéssel. A sült hagymakarikákat a sült szeletek tetején lazán helyezzük el.

Nyárson sült borjú vagy sertés szeletkék jó háziasszony módra

Hozzávalók: 60 dkg borjú- vagy sertéscomb, 10 dkg libamáj vagy 10 dkg csirkemáj, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg füstölt szalonna, só, zsír.

A borjú vagy sertés színhúsból egyforma 3 dkg-os érmécskéket vágunk ki, a hússzeletkéket húsverővel kiverjük és megsózzuk. A libamájból, főtt sonkából és füstölt szalonnából is vékony szeleteket vágunk. Ezeket a borjú vagy sertés szeletkékkel felváltva és ismétlődve a nyársra felfűzzük, majd sütés előtt kenőtollal olvasztott zsírral vékonyan bekenjük. A közepesen meleg grillsütőben ropogós pirosra megsütjük. Azonnal, forrón tálaljuk. Körítésnek burgonyapürét, vagy resztelt burgonyát adunk. Az utóbbinál ecetes uborkát vagy más egyéb salátát is tálalunk. Ha a libamáj beszerzése nehézségekbe ütközik, csirkemájjal helyettesíthetjük.

Bárányérmék roston

Hozzávalók: 1 kg báránycomb, só, zsír.

A kicsontozott bárányhúsból apró, kb. 3 dkg-os érméket vágunk ki és nem túl vékonyra klopfoljuk. Az inakat bevagdaljuk és az érméket mindkét oldalon megsózva olvasztott zsírba mártva a forró grillsütő rostján szép pirosra megsütjük. Sütés után azonnal, forrón tálaljuk. Pirított burgonyát, kocka vagy szalma burgonyát, hagymás burgonyasalátát, vagy akár vajon párolt könnyű zöldfőzeléket adhatunk hozzá körítésként.

Fotó: silverfermfarms.com
Fotó: silverfermfarms.com

Zsiványpecsenye

Hozzávalók: 80 dkg tisztított bélszín, 1 kg rozskenyér, 20 dkg füstölt szalonna, só, törött bors.

A bélszín hártyáit óvatosan eltávolítjuk és 10 egyenlő szeletre vágjuk. A bélszínszeleteket tenyerünkkel kissé lelapítjuk, sózzuk és behintjük törött borssal. A füstölt szalonnát is 10 egyenlő darabra vágjuk és húsverő kalapáccsal kissé megveregetjük. A rozskenyeret 12 egyenlő darabra vágjuk. Az egészet a nyársra felhúzzuk a következő sorrend szerint: 1 szelet kenyér, 1 szelet hús, 1 szelet szalonna. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el fogy. A két végére külön is húzzunk a kenyérből. A nyársat a grillsütőbe visszahelyezve mindaddig forgatjuk, míg a hús szép egyenletesen meg nem pirul. Közben a lecsepegő zsírral folyton locsolgatjuk. Ezután a nyársat kiszedjük, egy hosszúkás tálon azonnal tálaljuk. Külön paprikamártást adjunk hozzá.

Libamájas rablóhús nyárson

Hozzávalók: 30 dkg sertés szűzpecsenye, 30 dkg marha vesepecsenye, 20 dkg libamáj, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya zsír, törött bors, só.

Fotó: foodloversdiary.com
Fotó: foodloversdiary.com

A szűzpecsenyéről és a vesepecsenyéről a hártyát óvatosan lehúzzuk. Mindkét húsfajtából 10-10 egyenlő darabot vágunk, majd húsverő kalapáccsal kissé lelapítva, kerek szeleteket formálunk. Ugyanígy 10 szeletre vágjuk a libamájat. A füstölt szalonnát 20 egyenlő részre vágjuk, a vöröshagymát 15 vastag karikára, a burgonyát pedig 20 egyenlő vastagabb karikára. A szeleteket 5 egyenlő részre osztjuk, majd burgonyával kezdve és befejezve a sorrendet, felváltva felfűzzük őket 5 hurkapálcikára. Ne nyomjuk túl szorosan egymáshoz a szeleteket, mert akkor a hő nem járja át egyenletesen és nem sülnek egyformán át. Az egészet olvasztott zsírral nagyon vékonyan megkenjük, közepesen meleg grillsütőbe téve, közben többször forgatva, szép lassan pirosra sütjük. A szeleteket a hurkapálcikákon hagyva bő vegyes salátával körítve tálaljuk.

Tordai lacipecsenye

Hozzávalók:  1 kg bőrös süldő karaj, só, pirospaprika.

Fiatal süldő karajt használjunk erre a célra, rajta hagyva a szalonnaréteget és a bőrt is. A bőrös karajt kicsontozzuk és felszeleteljük. Ha a karaj kisebb, előbb egy fél szeletet vágunk, de nem vágjuk át teljesen a húst, csak a következő szeletnél. Az így levágott, szétnyitható szeletet húsverő kalapáccsal kissé kiverjük. Szélein a bőrt bevagdossuk, megsózzuk és olvasztott paprikás zsírba mártjuk, majd jól felhevített grillsütőbe helyezzük és mindkét oldalát szép pirosra, ropogósra sütjük. Köretnek sült burgonyát, céklát és paprikasalátát adunk.

Nyárson sült ürü érmék szalonnával

Hozzávalók: 80 dkg ürücomb (színhús) 20 dkg füstölt szalonna, zsír, só, törött bors.

Az ürücombból kb. 3 dkg-os szeletkéket vágunk. Húsverővel kiverjük, sózzuk és törött borssal gyengén meghintjük. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágtuk. A hús és füstölt szalonna szeleteket vegyesen felfűzzük a nyársra, nem túl szorosan, majd kenőtollal olvasztott zsírral vékonyan megkenjük. A forró grillsütőbe téve lassan szép pirosra átsütjük. Köretnek sült burgonyát vagy resztelt burgonyát adhatunk hozzá, tetszés szerinti saláta díszítéssel.

Harcsaszelet roston sütve

Hozzávalók: 1 kg harcsa (színhús) másfél citrom, só, 3 dl tartármártás.

Fotó: seriousea.ts
Fotó: seriouseats.com

A harcsa derékrész bőrét óvatosan lefejtjük – ha túl zsíros, vágjuk le a zsírréteget is róla – és szép, nem túl vastag szeleteket vágjunk belőle. A szeleteket húsverő kalapáccsal kissé megveregetjük, majd sózzuk. Olajba vagy olvasztott zsírba mártva a grillsütő rostjára helyezzük a szeleteket és mindkét oldalukon pirosra megsütjük. Azonnal, forrón, sült vagy vajas burgonya körítéssel tálaljuk. Néhány citrom gerezddel vagy vegyes salátával díszítjük. Külön edényben tartármártást is adhatunk hozzá.

Címfotó: brnoexpatcentre.eu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik