Otthon készült

Saját gyömbért fogyasztanál? Így termesztheted!

wikimedia commons
wikimedia commons
Nincs is jobb a saját termésnél.

Köztudottan karakteres, csípős ízű, gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelt fűszernövény a gyömbér, amivel nem csak az ételeinket fűszerezhetjük, de az immunrendszerünket is kiválóan erősíti.

Ugye milyen jó lenne, ha mindig lenne otthon saját termesztés belőle?

Nos, az ötletet egyáltalán nem lehetetlen megvalósítani, hiszen a gyömbér neveléséhez még kert sem kell,  szobanövényként a lakásban tartható, írja a hobbikert.hu.

freepik.com

Lássuk a gyömbér termesztését lépésről-lépésre:

1. Olyan gyömbérgumókat válasszunk az ültetéshez, amelyek legalább egy szemmel, azaz rüggyel rendelkeznek. Vágjuk a gumót steril késsel nagyjából 5 centiméteres darabokra (minden darabon legyen egy rügy), és tegyük több órára langyos vízbe (a legjobb egy éjszakán át hagyni).

2. Egy nagy virágcserepet (legyen legalább 30 centi magas) töltsünk meg kétharmadáig tápanyagban gazdag földdel és tegyük bele a gyömbérdarabokat. Fedjük be őket 2 centiméter vastagon földdel, és gyengéden nyomjuk a talajba.

3. Nedvesítsük meg a talajt kézmeleg vízzel, a virágcserepet pedig fedjük le perforált műanyag zacskóval, hogy biztosítsuk a magas páratartalmat. Állítsuk világos, meleg helyre (min. 20 °C).

4. Az elkövetkező napokban-hetekben a földet naponta permetezzük vízzel, a fedelet pedig távolítsuk el rendszeresen a szellőztetés során. Ügyeljünk arra, hogy a föld ne legyen penészes. Néhány hét után megjelennek az első hajtások.

wikimedia commons

5. Amint a növény kihajt, megszabadulhatunk a műanyag fedéltől, becserepezhetjük a gyömbért és napos helyre állíthatjuk a növényeinket. Lassan szoktassuk hozzá őket a napfényhez! Nyáron a balkonra is kitehetjük őket, félárnyékos helyre. A földjüket mindig tartsuk nedvesen, mészben szegény vízzel öntözzünk, a legjobb az esővíz.

Az ültetés folyamatát legjobb február végén, márciusban elkezdeni. Ha így teszünk, körülbelül 8 hónap elteltével, őszre nem csak a talaj feletti részen növekszik a gyömbérünk, hanem a földben is megfelelő gumót fejleszt. A szüretelést akkor kezdhetjük meg, amikor a levelek sárgássá válnak és a növény a földbe kezd húzódni.

Betakaríthatjuk az egész gumót, vagy csak egy részét is – utóbbi esetben a többit visszatesszük a talajba és a következő évben tovább növekedhet. Ha a gumókat csak a következő tavasszal takarítjuk be, sokkal intenzívebb ízű gumót kapunk.

Amint a gyömbér visszahúzódott, megkezdődik a nyugalmi időszaka. Ekkor nem kell öntözni, teleltessük át hűvös (max. 10 °C), sötét helyen.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik