Otthon készült

Legyen házipatikánk része a gyömbérszörp

A gyömbér jótékony hatásait érdemes minden évszakban kamatoztatni. Legyen mindig kéznél a jótékony szirup.

A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. Gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is. Mivel elég ritkán jelentkeznek mellékhatásai, bárki fogyaszthatja, de  akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal!

A gyömbér legfőbb gyógyhatásáról a Szimpatika oldalán találtunk információt.

1. Féken tartja a cukorbetegséget

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. A szakértők ajánlata: fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve a vércukorszintünk szabályozására!

2. Megnyugtatja a gyomrot, segíti az emésztést

A gyömbér nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást. Az emésztés javítása érdekében néha együnk egy kis gyömbért egy-egy nagyobb étkezés után!

3. Javítja a szív egészségét, melegítő hatású

A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják.

4. Segít megelőzni a megfázást

Felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek esetén naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek! A sima megfázás tüneteinek enyhítésére forraljunk fel egy liter vizet, keverjünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért és törölköző alatt inhaláljunk vele! Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, illetve ihatunk gyömbérlevet vagy -teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat a gyorsabb gyógyulás érdekében.

5. Csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére is jó. A fájdalom csillapításához napi kétszer kenjük be az érintett felületet meleg gyömbérkrémmel és kurkumával. Ezzel egy időben építsük be a gyömbért nyers vagy főzött állapotában az étrendünkbe. Mindemellett az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére adhatunk gyömbéres illóolajat a fürdővízhez is.

6. Enyhíti a migrént

Bizonyított tény, hogy a gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat,  hígítsunk vízzel kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egyharmad teáskanál gyömbért némi vízzel!

Jó tudni!

Puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hússzelet.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.

Fotó: pixabay.com

Gyömbérszörp készítése

  • 1/2 csésze szárított vagy 1 csésze friss gyömbér (hámozott és apróra vágott)
  • 2 csésze víz
  • 1 csésze méz
  • 1 rúd fahéj (opcionális)

Tegyük egy edénybe a vizet, adjunk hozzá a gyömbért és fahéjat, és forraljuk fel. Takarékon főzzük egészen addig, amíg a folyadék a felére csökken, ez kb. 40-45 perc. Ezt követően szűrjük le  és hagyjuk hűlni. Mikor langyos, öntsük bele a mézet, töltsük egy steril üvegbe és hűtőben tároljuk, így több hétig eláll.

Fogyaszthatjuk teába téve, citrommal ízesítve.

Megjegyzés: mivel a recept mézet tartalmaz, 3 éven aluli gyerekeknek lehetőleg ne adjuk.

Vitaminbomba

Kisebb, 4-5 centis gyömbérgyökeret hámozzuk meg, és reszeljük le. Keverjük össze 1 dl mézzel. Kisebb befőttes üvegbe zárva napokig tárolható a hűtőben. Fogyasztás előtt csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet. Napközben többször fogyaszthatunk belőle egy-egy evőkanállal. Hatásos meghűléses panaszok enyhítésére.

Címlapfotó: pixabay.com

Kvíz: a természetben felismernéd a leggyakoribb fűszereinket?
11 fűszer, amit többnyire csak csomagolva látunk. Nézzük, hogy milyenek a természetben!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik