Mozaik

Mától hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Számos népszokás kapcsolódik az őszi napéjegyenlőséghez.

Az év folyamán vannak kitüntetett dátumok, ezek közé tartozik az őszi napéjegyenlőség is, mely 2024-ben szeptember 22-én, vasárnap következik be.

A mai napon, egészen pontosan 12:43:36 perckor, a Nap áthalad a Föld egyenlítője felett. Ezen a napon a nappal és az éjszaka időtartama megegyezik, mindkettő 12 órás lesz. Ez az esemény jelzi az őszi évszak kezdetét az északi féltekén, míg a déli féltekén a tavasz kezdődik.

A napéjegyenlőség fontos asztronómiai jelenség, mivel a Föld Nap körüli pályája és a tengelyferdeség miatt évente csak két alkalommal zajlik – egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel.

Az őszi napéjegyenlőséghez számos népszokás és ünnep kapcsolódik, mint például a betakarítás ünnepei, amelyek sok kultúrában az aratás végét és az év termékeny időszakának lezárását jelképezik. Korábbi cikkünkben is írtunk a népi jóslatok és az ősz első napjainak összefonódásáról.

Ha szeptemberben megdördül az ég, a fák sok virágot hoznak még

– szól a régi mondás.

Egy másik szólásmondás szerint, ha másodszor is kivirágzik az akác, hosszú, enyhe ősz következik. Ám ha túl korán lehullanak a falevelek, és a gólyák és a fecskék is korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezhet a hideg idő.

Kapcsolódó
Ma visszavonhatatlanul megérkezik az ősz
A csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja, idén szeptember 23. Páratlanul szép fotókon mutatjuk az előttünk álló ősz csodavilágát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik