Mozaik

Seregnyi nyári ludat gyűrűztek meg a Hortobágyon

hnp.hu
hnp.hu
Nincs hasonló helyszín, ahol egyszerre ilyen sok madarat be lehet fogni.

A Hortobágyi-halastó Bivalyos taván az idén is megszervezték a nyári ludak 2019. óta zajló színes nyakgyűrűvel történő jelölését – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A jelölt madarak számos információval szolgálnak a vonulás kutatáshoz.

Tar János természetvédelmi őr beszámolójából kiderül, hogy idén cseh kutatók is csatlakoztak a munkánkhoz, akik betekintést szerettek volna nyerni a befogási módszerbe. A befogáson több mint 50 felnőtt és diák vett részt, mindenkinek megtalálva a leghatékonyabb részvételi pontot az akcióban. Igazi közösségépítő ereje van ennek a pár órányi időszaknak.

hnp.hu

Ebben az évben 244 nyári ludat sikerült beterelni és megfogni, közülük tíz példány még a korábbi években lett megjelölve, így őket a kötelező „adategyeztetés” és egészségügyi, genetikai vizsgálathoz történt mintavételezés után elengedték.

Összesen 155 példány kapott egyedi azonosításra alkalmas színes nyakgyűrűt, ennek a többsége felnőtt madár volt.

Az egyik cseh kutató segítségével ivari elkülönítés is történt a ludaknál. Madárinfluenza vizsgálatot is végeztek, egyetlen madár sem volt fertőzött.

hnp.hu

A nyár közepére az összes lúdcsalád felcseperedett és röpképességük elérése után már a tavakon kívüli területekre is ellátogattak. Az ősz előrehaladtával a nagyobb gyülekezőhelyek mellett számos Hortobágyon kívüli területre is eljutnak a vonulás során. A madarak telelőhelye, a kutatók jelenlegi ismeretei szerint Al-Duna menti területeken található.

A cikkben szereplő fotókat Bogdán Orsolya, Dr. Kiss Marianna és Tar János készítette.

Kapcsolódó
Hosszú idő után nyári ludak költöttek újra a Kígyósi-pusztán
A fiókák szépen tollasodnak és fejlődnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik