Virágzó vidékünk

Örökbefogadásban verhetetlenek a vadludak

Egyes párok elfogadnak szinte bármennyit.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban kapták lencsevégre az extrém nagy létszámú lúdcsaládot, aminek vonulása megolvaszt minden szívet. A nyári ludaknál elterjedt a fióka-örökbefogadás. Egyes párok ,,elhagyják” fiókáikat, mások befogadnak szinte bármennyit. Így extrém nagy létszámú családok is megfigyelhetőek, mint ez is, írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park a közösségi oldalán.

Fotó: Facebook/FHNP

A nyári lúd a legnagyobb termetű európai vadlúd. Hossza 76-89 centiméter, testtömege 2,5-4 kilogramm. Háta barnásszürke, melle sárgásszürke, gyéren és szabálytalanul feketével foltozva, a farcsík, a has- és farkalja tollai fehérek. A szárny- és farktollak feketésszürkék.

A többi nálunk előforduló fajtól jól megkülönbözteti vaskos rózsaszín csőre és ugyancsak rózsaszínű lába, ezek repülés közben is jól láthatóak. Vonulásukkor nagy csapatokban járnak, azok jellegzetes ‘V’ alakban repülnek. Röptükben könnyen felismerhetőek jellegzetes hangjukról, amely megegyezik a háziasított forma gágogásával.

A kék madár maga a boldogság, kalitkája pedig az emberi szív
Szép legenda övezi a madarak ékszerének is nevezett jégmadár alakját.

A nyári lúd 3-7 tojást rak, melyen 27-28 napig költenek, a fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, de még 50-60 napig a szülők vezetik őket. Az utódgondozásban mindkét madár szerepet vállal. Nem ritka, hogy a nyári ludak egymás fészkébe belecsempésznek tojásokat és ugyancsak gyakran előfordul, hogy örökbefogadják más családok fiókáit. Emiatt olykor extrém nagy számú fiókát (20-30 vagy több) vezető párok is megfigyelhetőek.

Magyarországi állománya lassan, de folyamatosan növekszik, ami a vadászati tilalommal, illetve a fészkelőhelyek hatékony védelmével magyarázható.

Itthon nyári lúdból mintegy 2100-3300 pár fészkel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint.

Kiemelt kép: Facebook/FHNP

Öt lépésben elsajátíthatjuk a madarak nyelvét
Ha megtanuljuk a madarak nyelvét, sok mindenről tudomást szerezhetünk, ami a környezetünkben zajlik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik