Vízisiklónak nézte a kútjában talált állatokat, de a kiérkező szakembereknek más kígyókkal volt dolguk

Gyöngyös mellett történt a nem mindennapi eset.

Gyöngyös mellett, a Toka-patak partján fekvő egyik telek tulajdonosa jelezte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának, hogy a földjén található kútban kígyókat talált, elevenítette fel a tavaszi történetet az intézmény.

A bejelentő azt mondta vízisiklók, de a szakemberek látatlanban valószínűsítették, hogy más fajjal lesz dolguk. Megérkezve gyorsan egyértelművé is vált a helyzet.

A kút a talaj szintjéig kővel volt kirakva, felette pedig beton kútgyűrűt helyeztek el. A rakott követ sajnos megette az idő vasfoga és a keletkezett réseken a kútba juthattak az állatok. Betekintve három termetes kockás siklót azonosítottunk, amelyek élő gombócot formálva próbáltak túlélni. Teleszkópos nyelű lepkehálónk kiváló eszköznek bizonyult a siklók mélyből történő megmentéséhez

– írták a posztban.

A bejelentő elégedetten szemlélte a mentést, majd hálálkodott, hogy a számára egyébként rendkívül kedves állatokat megmentették, és a patak mellett közösen szabadon engedték, ahogy az a videón is látható.

A BNPI felhívta rá a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vízisikló (Natrix natrix) kötődik a vizes élőhelyekhez, hanem a kockás sikló (Natrix tessellata) is. Előbbi általánosabban elterjedt például a Mátravidék területén, nagyobb tavaknál, és – főként a vízfolyásokhoz kötődően – a kockás sikló sem ritka, elsősorban a nyári időszakban.

Hazánkban a kockás sikló védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. A Balaton-parti városokban egyre több van belőlük, hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Videón, ahogy egy balatoni sikló megeszi a gébet
Két kockás sikló vadászatról is készültek pazar felvételek.