Mozaik

Így lesz a diópucolás pofonegyszerű

Getty Images
Getty Images
Kalapács sem kell hozzá.

A dió az ősz egyik legkedveltebb csemegéje, de meg kell szenvedni, hogy hozzájussunk a kemény burokban levő terméshez. Van olyan módszer, amivel diótörő vagy kalapács nélkül is kinyerhetjük a dióbelet – írja a Mindmegette.

Mossuk meg a héjas diót, öntsünk rá vizet és forraljuk 3-4 percig. Szűrjük le és várjuk meg, míg kihűl, aztán csak nyomjunk egymáshoz két diót, amelyek annyira puhák lesznek, hogy gond nélkül feltörhetők. Ne főzzük 3-4 percnél tovább, különben a dióbél is megpuhulhat. Akkor válasszuk ezt a módszert, ha néhány napon belül elfogyasztjuk a diót.

Egy másik módszer szerint a diót bezacskózva a fagyasztóba kell tenni. Mivel a héjas gyümölcsben lévő víz megfagy, ezért a kemény héj megreped. Ilyenkor viszont a dióbél is puhává válik, ezért érdemes azonnal felhasználni.

A héjas dió akár egy évig is eláll hűvös, szellőző helyen, tisztítva viszont avasodhat, ezért tároljuk vászon- vagy papírzacskóban, esetleg a mélyhűtőben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik