Otthon készült vasárnapi ebéd

3 egyszerű és gyorsan elkészíthető diós finomság

Süsd meg mind a hármat!

A dió nem csak finom, hanem szerencsére, rendkívül egészséges is. Ráadásul nem is kell belőle sokat fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatásait élvezhessük. Az élvezetek halmozásához készítsünk belőle gyors és egyszerű édes finomságokat!

Miért érdemes diót fogyasztani?

A dió kiemelkedő tápanyagtartalommal rendelkezik. Telítetlen zsírsavakban, rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Ezek az összetevők fontos szerepet játszanak az egészséges életmód fenntartásában és hozzájárulnak a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.

Tele van olyan zsírsavakkal, mint az omega-3 és omega-6, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A rendszeres diófogyasztás csökkentheti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet és segíthet megelőzni a szívbetegségeket.

A dió számos antioxidánst tartalmaz, például E-vitamint, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van a rákos megbetegedések megelőzésében és az öregedési folyamatok lassításában.

Rendszeres fogyasztása csökkentheti a “rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben nem befolyásolja negatívan a “jó” HDL-koleszterin szintjét. Ezáltal hozzájárulhat a koleszterinszint egészséges egyensúlyának fenntartásához.

Az omega-3 zsírsavak, E-vitamin és antioxidánsok együttesen támogatják az agy egészségét. A dió fogyasztása hozzájárulhat a kognitív funkciók fenntartásához és csökkentheti az időskori kognitív hanyatlást.

Ellentétben azzal a tévhittel, miszerint a dió magas kalóriatartalommal rendelkezik, a kutatások azt mutatják, hogy a diófogyasztás segíthet a testsúly kontrollálásában. A dióban található rostok és fehérjék segíthetnek a telítettség érzetének fenntartásában, csökkentve ezzel az étvágyat.

A dió rosttartalma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. A rostok segítenek megelőzni a székrekedést és támogatják az emésztőrendszer egészségét.

A dió alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel.

3 gyors és egyszerű diós finomság

Unsplash

Mogyorókrémes-diós brownie

Hozzávalók

  • 19 dkg vaj
  • 19 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 11 dkg finomliszt
  • 20 dkg csokis mogyorókrém (nutella)
  • 5 dkg dió

Elkészítés

A vajat és a csokit összeolvasztjuk és hagyjuk hűlni.

Egy tálban habosra keverjük a tojásokat a cukrokkal.

Ha a csokis massza lehűlt, belekeverjük a tojásos masszát, majd a lisztet. Az egészet egy 20×30 cm-es tepsibe öntjük.

A csokis mogyorókrémet a tetejére kenjük, kanállal eligazítjuk, majd megszórjuk a dióval.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Unsplash

Banános-diós zabkeksz

Hozzávalók

  • 1 érett banán
  • kb 2 dl zabpehely
  • 5 dkg dió durvára törve

Elkészítés

A banánt összetörjük villával. Hozzákeverünk annyi zabpelyhet, hogy egy formázható, de elég lágy tésztát kapjunk, utána mehet a dió is.

Egyforma nagyságú golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire enyhén ellapítva rakjuk őket.

180 °C-os sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Unsplash

Mézes dióval töltött körte

Hozzávalók személyenként

  • egy körte
  • egy evőkanál tört dió
  • egy evőkanál méz

Elkészítés

A körtét megmossuk, félbevágjuk, magházát kivájjuk.

A vájatot megtöltjük a mézzel elkevert tört dióval.

Tepsire helyezzük és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg megpuhul.

Unsplash

Kapcsolódó
Gyermekáldás, házasság? A dió elintézi!
A régi hiedelmek különleges jelentőséget tulajdonítottak a diónak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik